RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre-lag med varslingssak mot Høis opptreden

FÅR KRITIKK: Kristiansund Høyre vil ha Helse- og omsorgsminister Bent Høie vurdert i sykehussaken.
FÅR KRITIKK: Kristiansund Høyre vil ha Helse- og omsorgsminister Bent Høie vurdert i sykehussaken. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Styret i Kristiansund Høyre vil ha helseminister Bent Høie (H) vurdert i forhold til mulige lovbrudd.

Det skjer ved at styret i Kristiansund Høyre i en oppsiktsvekkende pressemelding gir sin tilslutning til et varslingsbrev partimedlem og revisor John A. Ødegård har sendt Høyres sentralledelse ved generalsekretær Lars Arne Ryssdal, skriver Tidens Krav.

Her peker Ødegård særlig på Høies rolle i utskifting av ledere i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, men også på spørsmålet om han skal ha påvirket styre og administrasjon på en måte som representerer et lovbrudd.

De vil også ha Høie vurdert for mulige brudd på partiets etiske retningslinjer.

Les også: Mange tusen i demonstrasjonstog

- Blandet seg inn

«Det alvorliggjør saken ytterligere at helseministeren ved sin inngripen kan ha brutt helseforetakslovens § 16, 1. ledd som fastslår at eieren ikke kan utøve myndighet i foretaket utenom i foretaksmøte. Videre er det klart at han på utilbørlig vis blandet seg inn i forhold som etter helseforetakslovens § 36 er styrets ansvar, nemlig ansettelse og oppsigelse av daglig leder», heter det i brevet fra den statsautoriserte revisoren.

Varslingssaker i de norske partiorganisasjonene har stort sett vært forbeholdt uakseptabel oppførsel internt, som alkoholmisbruk og sex med medlemmer i ungdomsorganisasjonene. Politisk spill og maktbruk i de lukkede rom som skader partiet utad, har sjelden eller aldri vært tema.

Styret i Kristiansund Høyre støtter nå Ødegård i at partiets ledelse må sørge for at det går en grense også for dette, og vil ha Høies opptreden i sykehussaken vurdert både i forhold til mulige lovbrudd og brudd på partiets etiske retningslinjer.

Vurderer utmeldinger

«Hvis Bent Høie «velsigner» dette maktspillet, er det ute med Høyre i Kristiansund og på Nordmøre i svært lang tid. Vi har forelagt dette for tidligere Krifast-general og ordfører Knut Engdahl og tidligere ordfører Dagfinn Ripnes. Disse to er det nærmeste vi kommer ikoner i Høyre på Nordmøre. Knut Engdahl har allerede meldt seg ut av partiet, og tidligere ordfører Dagfinn Ripnes teller på knappene. Vi nærmer oss en katastrofe for Høyre. Begge disse to retter en inntrengende bønn om at statsråd Bent Høie griper inn i denne uverdige prosessen. Vi nekter å tro at Høyre av alle partier, som bygger sitt arbeide på ryddighet og tillit, allerede har kalkulert inn tap i Kristiansund og gevinst i Molde og tillater at dette uverdige spillet aksepteres. Vi ser frem til en utsettelse og en ny troverdig og demokratisk prosess som vi alle kan ha tillit til. Det er den eneste veien som er farbar for Høyre slik saken nå står», heter det i et brev til Ryssdal, undertegnet styreleder Anita S. Winje, styreleder Anton Monge i Kristiansund Senior Høyre og ordførerkandidat Vidar Solli.

Varslingsbrev til Solberg

Ødegaard har også sendt et åpent varslingsbrev til statsminister Erna Solberg (H), der han ber Solberg rydde opp.

- Dette framstår samlet sett som svært kritikkverdig, og saken bør derfor få etterspill. Det er min oppfordring til statsminister Erna Solberg at hun iverksetter de undersøkelser som er nødvendig for å bringe på det rene hva som egentlig har foregått, og så sørger for å sette saken på et spor som er demokratiet og rettstaten verdig, står det i brevet Nettavisen har fått tilgang til.

I brevet kaller han det et «uverdig og skittent spill som tilsynelatende involverer mange aktører på flere plan.»

- I den siste tiden har utviklingen i saken om bygging av nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal tatt en uverdig og lite sympatisk vending, står det.

Han stiller i brevet spørsmål ved Høies innblanding i sykehussaken.

- Helseministeren har for sitt vedkommende gjentatte ganger forsikret at han ikke har blandet seg inn i saksgangen og heller ikke på noen måte forsøkt å påvirke konklusjonen. Ut fra det vi vet i dag, må det være tillatt å sette et spørsmålstegn ved denne påstanden, skriver Ødegaard.

Høyre: - Ikke noe som tilsier partibehandling

Høyres generalsekretær, Lars Arne Ryssdal, bekrefter at de har mottatt varslingsbrevet.

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal ser ingen grunn til å partibehandle varslingsbrevet fra Kristiansand Høyre.

- Vi har mottatt et brev som er sendt bredt rundt, et åpent brev hvor vi også er mottaker, sier Ryssdal til Nettavisen søndag ettermiddag.

Han ser imidlertid ingen grunn til å behandle saken i partiet.

- Jeg ser ikke noe her som tilsier en partibehandling hos oss. Det har ikke skjedd noe brudd på Høyres retningslinjer, og det ligger heller ikke noen sak i Høyre om sykehuslokalisering. Så sånn sett er det vanskelig å gå inn i dette, sier generalsekretæren, og legger til:

- Her gjelder de saksbehandlingsregler som alltid vil ligge der.

- Hvilken som helst statsråd ville bli utsatt

- Men når det kommer så sterke påstander mot en Høyre-statsråd, bør dere ikke da se på saken?

- Dette er en sykehussak som har pågått i ti år, og jeg tror hvilken som helst statsråd vil bli utsatt for et betydelig press når avgjørelsen skal tas av helseforetaket, svarer Ryssdal.

Ryssdal påpeker at dette er en sak som har pågått lenge, og sier de derfor kjenner godt til at det er ulike meninger om saken.

- Men Kristiansund Høyre skal selvfølgelig få et svar på sitt brev, sier han.

Les flere saker hos TK.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere