RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre-landsmøtet krever mer til kommunene

Kommunalminister Jan Tore Sanner under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag.
Kommunalminister Jan Tore Sanner under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Delegatene på Høyres landsmøte mener kommuneøkonomien må bli bedre. Likevel er det ikke sikkert at regjeringen dekker hele skattesvikten på 1,9 milliarder kroner.

– Det kan være faktorer som trekker i en annen retning og som gjør at rammene for kommunene ikke er så dystre som anslaget over skattesvikten gir inntrykk av, sier kommunalminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til NTB.

Han viser til at den demografiske utviklingen, altså befolkningens sammensetning, kan påvirke kommuneøkonomien positivt og begrense behovet for å kompensere for skattesvikt. Det skjedde i 2014, framholder han.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Høyre leder Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag.

Ikke gitt

– Vi legger fram tall i revidert nasjonalbudsjett over hvordan skatteinntektene utvikler seg. Det er ikke gitt at det som framstår som skattesvikt, er det tapet som kommunene får. Det er alltid noen faktorer som trekker i en annen retning. Vi må se dette i sammenheng, sier Sanner.

I helgen vil landsmøtet i Høyre samle seg om en uttalelse om bedret kommuneøkonomi. Selve ordlyden er ikke klar, men Sanner åpner for at kommunene vil bli tilført midler i revidert nasjonalbudsjett.

Skattesmell

Beregninger fra kommuneorganisasjonen KS viser at kommunene ligger an til å få 1,9 milliarder kroner mindre i skatteinntekter enn det regjeringen anslo i statsbudsjettet.

På grunnlag av skattetallene i årets tre første måneder, anslår KS at skatteinntektene vil øke med 4,2 prosent for kommunene og 3,9 prosent for fylkeskommunene, sammenlignet med i fjor.

I statsbudsjettet anslås det imidlertid en skattevekst i 2015 på 5,6 prosent for kommunene og 4,4 prosent for fylkeskommunene.

Regjeringens anslag er dermed om lag 1,9 milliarder kroner høyere enn den reelle skatteinntekten til kommunene og fylkeskommunene.

Les også:Fylkesledere i Høyre: - Formueskatten er ikke en hovedsak

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Partileder Jonas Gahr Støre under sin tale på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Frykter kutt

Sanner sier de økonomiske rammene er på nivå med hva de var under de rødgrønne, men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen struper kommunene. Ap har fremmet forslag for Stortinget om at skattesvikten kompenseres.

– Det blir kutt innen skole, helse, rus og psykiatri dersom dette ikke skjer, sa Støre under Ap-landsmøtet forrige helg.

Les også:Her har Høyre krympet Ap

Nyvalgt Ap-nestleder Trond Giske er skuffet over at statsminister Erna Solberg (H) ikke nevnte skattesvikten i sin landsmøtetale.

– Mange kommuner risikerer å måtte kutte i omsorgs- og lærerstillinger i stedet for å satse, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere