RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre og Frp legger nye penger på bordet

NYE FORSLAG: De parlamentariske lederne på borgerlig side møttes søndag kveld til nye budsjettdrøftelser ifølge Høyre og Fremskrittspartiets parlamentariske ledere skal de legge fram nye forslag. Foto: Scanpix
NYE FORSLAG: De parlamentariske lederne på borgerlig side møttes søndag kveld til nye budsjettdrøftelser ifølge Høyre og Fremskrittspartiets parlamentariske ledere skal de legge fram nye forslag. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Regjeringspartiene varslet nye penger og nye forslag til løsninger da samtalene med KrF og Venstre startet opp igjen på Stortinget søndag kveld.

Det ble nytt liv i budsjettforhandlingene søndag etter en tre dager lang tenkepause. Partene varsler nye, lange møter mandag. – Vi har mye å snakke om, sier Høyres Trond Helleland.

Tonen var blid og optimistisk da de fire parlamentariske lederne gikk inn til nye budsjettforhandlinger søndag kveld. Like blide og forsonlige var de da de kom ut igjen etter et par timer. Alle ga uttrykk for at det hadde vært et konstruktivt møte.

– Det er god tone i rommet, oppsummerte Venstre-leder Trine Skei Grande.

Høyres Trond Helleland og Frps Harald T. Nesvik signaliserte før møtet at de har brukt helgen til å få nytt driv i prosessen.

– Ja, her er nye forslag. Også et konkret forslag til penger på bordet slik at vi kan komme videre i forhandlingene, sa Nesvik på vei inn til møtet. Han la til at de håper å kunne beholde profilen i budsjettet, samtidig som alle fire partier skal få satt sitt fotavtrykk.

Les også: Reverserer Erna og Sivs skatte- og avgiftskutt

Les også:- Har undervurdert KrF og Venstre ganske grovt

Lange dager
Etter at forhandlingsmøtene forrige uke ble avsluttet etter kort tid, er tiden nå inne for lange og krevende samtaler der partene vil gå løs på en rekke konkrete problemsaker.

– Når vi varsler et langt arbeidsmøte, er det fordi vi har mye å snakke om, men også mange utfordringer, sier Helleland.

Helleland og Nesvik ville ikke si om de nye forslagene innebærer økt bruk av oljepenger, eller om det er snakk om omdisponeringer. Men ettersom KrF og Venstre går inn for å bruke mindre oljepenger enn regjeringen, ligger det an til at Høyre og Frp har gått med på kutt på sine områder.

– Det er klart at pengene som diskuteres, er nye. Men det er ikke slik at vi plutselig har funnet en sareptas krukke som vi har åpnet, sa Helleland, som ikke ville antyde hva slags summer det er snakk om.

Vil se på kompromiss
Krf-leder Knut Arild Hareide la an en kompromissvennlig og forsonlig tone.

– Vi har brukt tiden på det som ikke er noen av partienes primærstandpunkt, men som kan være en skisse til løsninger, sa han.

Han har vært litt bekymret de siste dagene for om forhandlingen kommer i havn. Men mener regjeringspartiene søndag viste vilje til å strekke seg.

I teorien kan partene bruke tiden helt fram til finansdebatten 27. november før de kommer til enighet.

Enighet på noen punkter
Ifølge VG har partiene blitt enige på to sentrale punkt: Regjeringspartiene går med på å droppe forslaget til kutt i barnetillegg. I tillegg har Venstre åpnet for å kutte på toppen i formuesskatten.

Aftenposten skriver at KrFs forslag om å legge avgift på plast- og papirposer for å få råd til noen av deres hjertesaker, ble ønsket velkommen av regjeringspartiene. Det er likevel usikkert om den blir stående fordi det er mye uklarhet knyttet til avgiften.

I tillegg skal det ha blitt lagt fram forslag om økt engangsstønad ved fødsel, og bistanden skal ha blitt hevet, skriver avisen.

Forhandlingene i statsrådssalen på Stortinget har både handlet om inndekning – altså hvor pengene skal hentes fra – og detaljer og rammer – altså hvor mye penger skal brukes på bestemte områder.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere