RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre-ordfører: Kan ikke med god samvittighet be folk stemme Høyre

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) har hatt tett kontakt med Yalda Bahadori (11) og familien det siste året. Det har satt dype spor. Nå innrømmer han at han ikke med god samvittighet kan be folk stemme Høyre.
Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) har hatt tett kontakt med Yalda Bahadori (11) og familien det siste året. Det har satt dype spor. Nå innrømmer han at han ikke med god samvittighet kan be folk stemme Høyre. Foto: Nordlys
Tromsøordfører Jens Johan Hjort (H) mener det er vanskelig å anbefale sitt eget parti dersom asylbarn-saken veier tyngst.

Ordføreren, som er jurist av yrke, har hatt tett kontakt med Yalda Bahadori (11) og familien det siste året. Det har satt dype spor.

Yalda er ett av 619 barn som ved årsskiftet 2013 hadde fått endelig avslag på asylsøknaden, og som har bodd i Norge i lengre enn tre år. Nå står hun og familien i fare for å bli deportert. Det vil også innebære at Yalda, som er født i Danmark og har bodd i Norge siden 2005, blir skilt fra sin afghanske far.

Høyre-ordføreren mener alle asylbarn i Norge bør få amnesti. Høyre mener derimot, på lik linje med Arbeiderpartiet, at hensynet til barnets beste ikke nødvendigvis skal veie tyngre enn innvandringsregulerende hensyn.

- Hvis asylbarna er den viktigste saken for en person som skal gå til urnene: Kan man da med god samvittighet stemme Høyre?

- Det kan jeg ikke svare umiddelbart ja på, sier Hjort til Nordlys.

- Mitt parti har sagt at dette er en komplisert sak som de ikke ønsker å gi generelt amnesti i. Men jeg håper at man kan ha en diskusjon i partiet og at vi sammen kan bli enige om en god løsning på dette.

- Asylbarna bør få opphold

- Min oppfatning er at barnets beste skal være det som vektlegges og som trumfer alle andre hensyn. Det er slik jeg er oppdratt juridisk, det ligger i de internasjonale konvensjonene, og burde også trumfe vår nasjonale lovgivning. Min personlige oppfatning er også at de lengeværende asylbarna bør få opphold i Norge. Der er jeg i mindretall i mitt eget parti, men jeg tilhører et parti som tillater meningsforskjell, sier Hjort.

- Du er Høyre-mann, men i asylsaker ligger du nærmere Venstre og SV?

- Ja, når det gjelder de lengeværende asylbarna så har jeg gjennom kontakt med noen som har vært påvirket av dette blitt overbevist om at vi her må ta hensyn til barna. Og at det må være det grunnleggende. Innvandringsregulerende hensyn må komme i andre rekke, sier Hjort.

- Bør få opphold

Jens Johan Hjort er advokat og jurist av yrke. Han mener uansett at Yalda og familien med dagens regelverk bør få opphold i Norge.

I fjor gikk familien til sak mot staten, og fikk medhold i at UNEs avslag på opphold må kjennes ugyldig. Siden har UNE fattet et nytt vedtak i saken.

Tirsdag besluttet Høyesterett at tingrettsdommen er ugyldig fordi den er basert på et annet vedtak enn det som nå er gjeldende. Det betyr at Yalda og familien må stevne staten for andre gang for å vinne retten til oppholdstillatelse.

- Slik jeg kjenner denne saken skulle Yalda og hennes familie hatt oppholdstillatelse. Barnets beste teller i dette tilfellet så sterkt. Jeg håper inderlig at UNE kan se på dette, og vurdere også hvilken totalbelastning Yalda har vært utsatt for i denne saken, sier Hjort.

YALDA-SAKEN

- Yalda Bahadori (11) ble født i Danmark i 2002. I 2005 kom hun, faren Abdul Bahadori og moren Maria Gazul til Norge etter å ha fått avslag på asyl i Danmark. Her har hun bodd siden.

- UDI og Utlendingsnemnda (UNE) har i flere vedtak slått fast at familien ikke har rett til opphold av innvandringsregulerende hensyn. Én av årsakene er at foreldrene tidligere har løyet om sin identitet.

- Yaldas far er fra Afghanistan. Moren er fra Moldova. Dette innebærer at Yalda og hennes far vil bli skilt fra hverandre dersom familien blir deportert.

- I fjor stevnet Yaldas familie staten. Tingretten avgjorde i sin dom at UNEs avslag på opphold måtte kjennes ugyldig.

- I vår fattet Utlendingsnemnda (UNE) et nytt vedtak som innebar at familien ikke fikk oppholdstillatelse. Tirsdag besluttet Høyesterett at tingrettsdommen er ugyldig fordi den er basert på et annet vedtak enn det som nå er gjeldende. Det betyr at Yalda og familien må stevne staten for andre gang for å vinne retten til oppholdstillatelse.

- I mellomtiden har familiens midlertidige oppholdstillatelse gått ut. Det betyr i prinsippet at Politiets Utlendingsenhet nå kan beslutte å deportere familien ut av Norge når som helst.

- Yaldas støttegruppe har nå startet en ny kronerulling for at familien på nytt skal kunne gå til sak mot staten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere