RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Linda Hofstad Helleland ønsker tydeligere straffereaksjoner på forfølging.
Linda Hofstad Helleland ønsker tydeligere straffereaksjoner på forfølging. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Høyre-politiker foreslår forbud mot forfølging

Sist oppdatert:
Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland varsler at regjeringen i løpet av året skal legge fram et forslag til en lov som forbyr og gir straffesanksjoner mot forfølging.

Omfanget av personer som er besatt av å forfølge, overvåke og plage andre er blitt så omfattende at det er nødvendig med lovendring, mener Helleland.

– Det må komme tydelige straffereaksjoner på det. Det må være tydelig at dette er en straffesak, og ikke en privatsak. Det er stalkerne som er skyldig og må ansvarliggjøres, sier Helleland til VG.

Hun viser til at fire av ti kvinner og tre av ti menn utsettes for forfølgelse. Selv har hun også blitt forfulgt.

– Det startet med at jeg fikk henvendelser til meg da jeg var på jobb på Stortinget. Jeg var en ung kvinne og satt i justiskomiteen. Jeg deltok på flere TV-debatter. Det kom brev og postkort i postkassen på Stortinget. De var absolutt ikke hyggelig. Det var intime betroelser. Det var masse beskrivelser av meg, hvordan jeg så ut og hva han ville at vi skulle gjøre sammen og slike ting.

Høyres landsmøte har denne helgen under behandling et forslag om å endre regelverket for omvendt voldslarm, som NTB meldte lørdag morgen.

Ordningen ble innført for mer enn to år siden. Det viser seg at knapt noen er blitt dømt til å bruke omvendt voldsalarm. Høyres kvinneforum krever at regelverket klargjøres slik at ordningen kan forskriftsfestes.

En slik ordning kan brukes også når besøksforbud er brutt eller trusler framsatt, og ikke bare i voldssaker, mener Høyre-kvinnene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere