Hysj-operasjon mot muslimer

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling krever at regjeringen gransker CIAs virksomhet i Norge.

14.07.06 07:38

Krekar kan ha vært målet til to CIA-agenter som var i Norge i 2003. De to agentene er nå etterlyst for bortføring.

I samme tidsrom som de to agentene skal ha besøkt Norge, skrev TV 2 Nettavisen våren 2003 at den amerikanske militære etterretningscellen i NATO-hovedkvarteret på Jåttå i Stavanger styrte den amerikanske etterretningen mot norske muslimer.

Bekrefter tett samarbeid
Justisminister Odd Einar Dørum tilbakeviste den gang at utenlandske tjenester skulle ha fått utvidede fullmakter til å operere i Norge, men han bekrefter et tett samarbeid, og at samarbeidet mellom norske og utenlandske tjenester var styrket etter terroraksjonen mot USA 11. september 2001.

SV-leder Kristin Halvorsen var den gang i opposisjon, og krevde at påstandene om at utenlandske agenter opererte i Norge måtte granskes av EOS-utvalget.

- Reell frykt hos Krekar
Lederen for Stortingets EOS-utvalg, Leif Mevik, sier opplysningene som er kommet fram er «svært interessante» dersom de stemmer. Men til dags dato har ikke EOS-utvalget hatt saken på sitt bord.

- Jeg vet ikke hvilke kilder Aftenbladet sitter med, men jeg har hele tiden hatt den oppfatningen at Krekars opptreden da han ble arrestert bunnet i en reell frykt for at han skulle bli kidnappet og bortført, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Han sier at Krekar var godt kjent med både den brutale bortføringen i Italia, og tilsvarende aksjoner mot muslimer i Danmark og Sverige.

- Han har hele tiden sagt at han tror han var ment for Guantanamo, sier Meling.

Bevisst strategi
Som Krekars advokat har Meling blitt beskyldt for å være pr-kåt. Men strategien har vært svært bevisst.

- Jeg er redd for - og tror - at hvis ikke media hadde hatt så sterkt fokus på Krekar, ville det samme skjedd med ham. Min strategi var at ingen skulle få gjøre noe slikt i ly av nattens mulm og mørke eller manglende oppmerksomhet, sier Brynjar Meling.

Han synes det er interessant at saken kommer opp på ny, og har en sterk appell til Kristin Halvorsen.

Utfordrer Halvorsen
- Halvorsen ba om redegjørelse av daværende justisminister Dørum. Nå vil jeg oppfordre henne til å ta tak i det selv, sier Meling, og kan ikke dy seg for å sparke finansministeren litt på leggen:

- Interessen av å avdekke dette bør være like stor on om man sitter i regjering eller er utenfor. Nå bør hun ta opp ballen igjen, nå som hun har mulighet til å gjøre noe med det.

- Jeg har ingen tillit til at personer som Jørn Holme (leder av PST, red.anm) er i stand til å opplyse saken, derfor appellerer jeg til Kristin Halvorsen, sier Meling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.