RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyt spill om pensjon

Sist oppdatert:
LO og NHO venter på et pensjonsutspill fra regjeringen. Hele lønnsoppgjøret kollapser hvis AFP ikke løses, men sannsynligvis består AFP-ordningen i to år til.

LO og NHO møttes til årets første oppgjør i årets tarifforhandlinger, da Fellesforbundet og Norsk Industri forhandlet om lønn, og brøt før forhandlingene kom på skinner. Av flere stridsspørsmål, er Avtalefestet pensjon det vanskeligste.

Det første LO-leder Gerd Liv Valla gjorde da hun kom tilbake på jobb fra sin langtidssykemelding, var å sende brev om AFP til Jens Stoltenberg, hvor hun krevde videreføring til 2010.

Brevet skapte bråk, både internt i LO og i NHO. Fellesforbundet skal ha reagert kraftig på at LO-lederen blandet seg inn i et forbundsvis oppgjør. NHO-sjef Finn Bergesen jr. kalte Vallas brev en utidig innblanding i det forbundsvise lønnsoppgjøret.

Meklingen strandet tidligere denne uken og dermed måtte riksmeklingsmann Svein Longva få hjelp fra arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen, som kalte inn partene til møte på hans kontor.

Nå er det regjeringen som må finne formuleringer partene kan bli enige om. Norsk Industri kan være på gli, hvis de får en løsning hvor staten bidrar mer enn de gjør i dag, men overfor et samlet pressekorps ønsket hverken Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen eller Fellesforbundets Kjell Bjørndalen å gå i detaljer. Sannsynligheten er derimot stor for at en løsning er klar allerede.

AFP i to år til
Politisk kommentator Aslak Bonde sier at AFP ikke kommer til å velte dette lønnsoppgjøret.

- Regjeringen kommer til å utsette avgjørelsen i to år. Det ligger i kortene, sier han til NA24. Han tviler på at Fellesforbundet kommer til å gå til streik, hvis det blir løsningen.

- Hele lønnsoppgjøret kommer til å kollapse hvis AFP ikke løses. AFP gjelder nesten alle bedrifter i privat sektor, sier Torgeir Aarvaag Stokke, forsker ved Fafo, til NA24.

Ingen andre av vårens tariffoppgjør vil nemlig komme i gang hvis det ikke blir en løsning på pensjonsproblematikken. Om arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen ikke kommer tilbake med en løsning som er spiselig for begge parter blir det streik.

- Det må en løsning til før de andre oppgjørene kommer i gang. Det vil være galskap for de andre partene å starte forhandlinger uten at AFP er løst

Og et forslag vil komme fra regjeringen klokken tolv natt til lørdag. Hvordan dette forslaget er formulert, er usikkert, men partene har etter all sannsynlighet fått signal om at AFP-ordningen utsettes i to år, selv om brevet ennå ikke har kommet.

Høyt politisk spill
Dette er høyt politisk spill og for en av partene å sette seg på bakbena, koster mye. Ifølge Aavaag har det ikke tidligere skjedd at regjeringen har kommet med et forslag til løsning i tarifforhandlingene, som en av partene har forkastet.

- Regjeringen er den som bidrar til løsningen her og for en part å spille seg ut er veldig farlig, men det som kan skje er at regjeringen kommer med noe under hånden, og lodder stemningen, sier Fafo-forskeren.

- Det kommer et brev hvor de sier at de lar det ligge. Det var sånn AFP kom inn og det er sånn det vil skje nå, sier Bonde.

Daværende statsminister Thorbjørn Jagland sendte et brev til partene i lønnsoppgjøret i 1997, hvor det sto at regjeringen ville bidra til en førtidspensjonsordning. I det samme brevet het det at statens økonomiske bidrag til tidligpensjonen for 62- og 63-åringer skulle forsvinne i 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere