*Nettavisen* Nyheter.

I kø for friske milliarder

Når regjeringen kjemper om budsjettmidler til helgen, har de første lobbyistene alt vært på døren.

08.03.07 08:20

Til helgen skal statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen holde alle de øvrige statsrådene i nakken under regjeringens budsjettkonferanse i forkant av neste års statsbudsjett. Nå begynner dragkampen om milliardene. Målet er å få friske penger på statsbudsjettet.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er det tid for lobbyistene. De som kjemper om å få «sin Stoltepost» inn på statsbudsjettet.

- Begynn i god tid
- Dette møtet er veldig viktig. Alle de store pengene og rammene for budsjettet legges der, sier Sigurd Grytten, seniorrådgiver i PR-byrået Burson-Marsteller til NA24.

- Alle aktører som vil ha ut penger fra statsbudsjettet bør ha hatt kontakt før den tid. Det er det rådet vi gir til våre kunder. De bør ha jobbet systematisk i ett år. De som jobber på den måten oppnår gode resultater, legger Sigurd Grytten til. Han har bakgrunn som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og er en av landets mest erfarne politiske rådgivere.

Han får følge av rådgiver Lise Boeck Jakobsen i Argument, tidligere underdirektør i Nærings- og handelsdepartementet. Hun forteller at det er nå de store pengene fordeles. Men fortsatt er det rom for å få gjennomslag for mindre saker.

Ifølge Boeck Jakobsen bør interesseorganisasjoner og lobbyister som ønsker å få «sine» saker inn i statsbudsjettet starte lenge før denne uken. Lobbyisme er langvarig jobbing.

Grunnlaget legges tidlig
- Jeg vil si at når det gjelder å få penger ut av en profileringspott, så bør man egentlig være aktiv frem til nå. Den beste strategien er å være på fagdepartementet i januar og februar, frem mot arbeidet til budsjettkonferansen. Mye av grunnlaget for neste års budsjett legges i januar og februar, sier Gunnar Mathisen, seniorrådgiver i Geelmuyden.Kiese. Han har mange års bakgrunn fra ulike departement.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

Ifølge Grytten legges mye av politikken og rammene av embetsverket. Derfor er det viktig å få faglig tillit til at saken du jobber for ikke bare er i din interesse.

- Derfor er det så viktig å jobbe kontinuerlig og langsiktig med påvirkning for å lykkes. Du skal være veldig dyktig hvis du begynner med påvirkning nå. Du er på ingen måte sjanseløs, men du må i alle fall ha gjort jobben grundig før andre rammekonferanse i juni, sier Grytten, med henvisning til regjeringens andre budsjettkonferanse.

- I hvert departement sitter nå den politiske ledelsen og funderer på hvilke saker de ønsker å satse på, sier Boeck Jakobsen. Som tidligere byråkrat er hun ikke ukjent med å bli oppsøkt av folk som ønsker å si noe i forkant av et statsbudsjett.

Kutt og satsinger
Fagstatsrådene og fagdepartementene sender inn sine ønsker til Finansdepartementet, som sitter på pengesekken. De har en frist i november eller desember for å sende inn forslag til satsinger og kutt i sitt departement. For i tillegg til å foreslå hvilke saker de ønsker å fronte på neste års budsjett, må hvert enkelt departement også foreslå kutt. Kuttene skal gjerne være i størrelsesorden fire prosent.

På budsjettkonferansen nå fordeles de store pengene og satsingene. Deretter gjelder det å følge med på hvilken fordeling som skjer i løpet av helgen, og hvilken innretning budsjettet får, for så å ligge på for å sikre seg en bevilgning.

- De store lobbyvinnerne har allerede vært på regjeringen og gitt sitt besyv til kjenne. De som risikerer å bli lobbytapere er de som etter helgens budsjettkonferanse ikke har fått med sine saker i budsjettet, men det er fortsatt mulig å få endret dette ved hjelp av ulike strategier, sier Mathisen.

Viktig med symbolsaker
Skal du lykkes sent i budsjettprosessen er det viktig at din sak er en symbolsak. Da blir det smertefullt for regjeringen og den aktuelle fagstatsråden å si at «dette klarte jeg ikke å oppnå». Lobbyisme handler om å la det bli ubehagelig å bli nedprioritert. Det bør bli vanskelig å forlate noe en har lovet. Alt som står i Soria Moria er potensielle symbolsaker. Spørsmålet er hva som løftes frem i neste års budsjett.

Klikk på bildet for å forstørre.

NA24 skrev tirsdag at forskning og utvikling kan bli en av de store sakene på neste års budsjett, etter å ha blitt oppfattet som salderingspost av mange på fjorårets budsjett. Oppfølging av nasjonal transportplan, videre styrking av kommuneøkonomien og CO2-rensing kan bli store saker å neste års budsjett.

Men på grunn av utviklingen i norsk økonomi, kan rammene endres under veis. Det kan dreie seg om hvordan sykefraværet har utviklet seg, hvor mye oljepenger som er pumpet inn fra Nordsjøen eller hvor stor arbeidsledigheten er.

Vanskeligere å flytte penger
I motsetning til tidligere, er det knapt mulig å gjøre endringer i budsjettet etter at det er lagt frem. Under tidligere regjeringer de siste tiårene, har det vært mulig å flytte på budsjettposter. Nå er det vanskeligere.

- Den største forskjellen mellom nå og tidligere er at når regjeringen fremmer et forslag for Stortinget er løpet i stor grad lagt. Den første budsjettkonferansen legger de store linjene, men helt til budsjettforslaget går i trykken er det muligheter til å påvirke, avslutter Argument-rådgiveren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.