RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ID-løs fikk jobb på Stortinget

Sist oppdatert:
En kriminell asylsøker med falsk identitet hadde i flere uker fri tilgang til topp-politikernes kontorer.

Mannen ble sikkerhetsklarert selv om politiet ikke ante hvem han var. Han hadde skaffet seg jobb hos Malercompagniet – et firma som driver oppussing på Stortinget. I en periode i 2004 kunne asylsøkeren med ukjent identitet bevege seg fritt i Norges nasjonalforsamling.

Stortingspolitikere er sjokkert over sikkerhetssvikten.

Den ukjente mannen er tidligere kastet ut fra USA. Nå har mannen – som ingen vet hvem er, og som i fjor ble pågrepet med narkotika - stukket av.

Tatt med narkotika
Den 22. november i fjor ble mannen stoppet i en rutinemessig utlendingskontroll på buss-terminalen i Oslo. Mannen var i besittelse av 10 narkotiske tabletter, et amerikansk sertifikat - og et adgangskort til Stortinget. Han var avbildet på både sertifikatet og adgangskortet, men opererte med to ulike identiteter.

Ifølge politirapporten oppførte han seg aggressivt.

ID-papirene og tablettene ble beslaglagt, deretter lot politiet ham gå.

14 dager senere troppet mannen opp hos politiet for å få tilbake papirene sine. Han ble da avhørt. Det viste seg at han kom til Norge i 2003 uten pass eller andre ID-papirer. Han søkte om asyl som afghansk statsborger, men hadde fått avslag og oppholdt seg ulovlig i Norge.

Han ble ikke fengslet fordi politiet hadde kapasitetsproblemer. I stedet fikk han beskjed om å melde seg hver mandag og fredag mens etterforskningen pågikk:

Men mannen stakk av, og er nå sportløst borte.

Streng kontroll
Etter 11. september er sikkerhetskontrollen på Stortinget skjerpet. Alle innleide håndverkere blir sikkerhetsklarert. Deretter blir de utstyrt med Stortingets ID-kort som gjør at de kan gå rett forbi sikkerhetskontrollen.

Asylsøkeren ble altså sikkerhetsklarert og utstyrt med ID-kort selv om ingen visste hvem han var.Med ID-kort kan man spasere rett inn på kontorene til Norges politiske elite. Inne på Stortinget står de fleste dørene ulåste.

Etter at mannen stakk av, har politiet funnet ut at han tidligere har vært uttransportert fra USA.

Amerikanske myndigheter vil ikke si hvorfor han ble kastet ut av landet. Ifølge en politirapport heter det at amerikanerne «kun har bekreftet at han er uttransportert fra USA, men ikke til hvor, og om han har bekreftet nasjonalitet og id-papirer».

I USA opererte han med et annen navn enn det som sto på adgangskortet til Stortinget.

- Bekymret
Sjefen for Politiets utlendingsenhet vil ikke kommentere denne enkeltsaken, men uttrykker bekymring:

- På generelt grunnlag har jeg lyst til å si at det er en del sikkerhetsmessige utfordringer knyttet til det at asylsøkere med ukjent identitet får arbeidstillatelse i riket, sier Arne Jørgen Olafsen.

Og som om ikke dette var nok: Firmaet som asylsøkeren skal ha jobbet for, Malercompagniet, sier i kveld at de aldri har hørt om vedkommende.

Sikkerhetssjefen på Stortinget ønsker ikke å la seg intervjue - mens sier at han ikke hadde noen opplysninger som tilsa at asylsøkeren ikke kunne sikkerhetsklares. At mannen hadde blitt kastet ut fra USA var ikke kjent for sikkerhetssjefen før TV2 fortalte ham det nå i kveld.

Politiet har nå bedt Interpol om hjelp til å finne identiteten til mannen som jobbet på Stortinget i 2004. TV 2 kjenner til at politiet tviler på at mannen kommer fra Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere