Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke aktuelt å fjerne rentefradraget

Finansministeren legger dagens heteste politiske potet stein død.

Les TV 2 Nettavisen på mobil i sommer. Her setter du enkelt opp mobilen din.

- Det er ikke aktuelt å fjerne rentefradraget for lån. En avvikling eller begrensning av rentefradraget ville føre til betydelige avgrensningsproblemer og ramme de i etableringsfasen sterkest, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar til siste ukes oppslag om saken.

Misfornøyd Lundteigen
Dermed rydder hun av veien all tvil om at regjeringen vil sette noe tak på rentefradraget, og parkerer Per Olaf Lundteigen fra samarbeidspartiet Senterpartiet trygt i skammekroken. Det er han slett ikke fornøyd med.

- Da har hun vel et bedre forslag da. Om man skal lede dette landet i en annen retning enn Bondevik II må man være åpen for nye forslag. Jeg trodde den tid var forbi da man bare sa nei til andres forslag, sier en tydelig irritert Lundteigen til TV 2 Nettavisen.

Han peker også på at det er regjeringen selv som har bedt stortingsgruppene i de tre regjeringspartiene om innspill.

- Systemfeil
Det var VG som torsdag meldte at regjeringen vurderer skattesmell på høye lån. Den kommer altså ikke.

I høstens statsbudsjett kan rentefradraget for lån være fjernet for lån på over to eller tre millioner kroner. Det innebærer at mange kan få skatteskjerpelser på flere tusen kroner i året, skriver VG.

- Vi har en systemfeil i personbeskatningen i Norge, som stimulerer privatpersoner til å ta opp store lån og gasse opp norsk økonomi, sier Sps finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen. Som sammen med andre senterpartister synes dette er en riktig god ide.

- Familier kan bli satt på gaten
En av dem som var sint var Høyres Jan Tore Sanner. Han mener familier ville bli satt på gaten om Lundteigen & Co hadde fått det som de ville.

- Det er veldig bra at finansministeren nå rydder tvilen om dette forslaget av veien. Men det er jo åpenbart at det har vært vurdert, det sier jo også statssekretæren i Finansdepartementet. Dette forteller meg at regjeringen er på desperat jakt etter en skatt som kan ramme boligeierne, og jeg lurer på hva som blir det neste, sier Sanner.

- At Per Olaf Lundteigen & Co kan få folk med to til tre millioner i boliggjeld til å være rike er for meg helt ubegripelig, sier Sanner.

- At Lundteigen mener rare ting er vi vant til, men saken blir ikke bedre av at statssekretæren i Finansdepartmentet bekrefter at dette blir vurdert, sa Sanner til TV 2 Nettavisen torsdag formiddag. Nå bare rister han på hodet over samhandlingen hos de rødgrønne.

- Det er lite vakkert syn at så sentrale politikere er så i utakt. De opptrer som en polsk riksdag, sier han.

Ønske oppfylt
At Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen også avviste forslaget, fordi det bryter med skatteforliket, beroliget ikke Sanner.

- Her må finansministeren snarest på banen og avklare regjeringens politikk, sa han tidligere torsdag. Akkurat det ønsket har han nå fått oppfylt.

- Forslaget vil tvinge tusenvis av unge i etableringsfasen til å selge sine boliger med tap. Det er usosialt og dårlig, og det bør derfor forkastes øyeblikkelig, sa Sanner.

- Vi vet også at renten er på vei oppover. Summen av dette forslaget, og en høyere rente, vil bli at familier settes på gaten, sa han.

- Vi vet jo at boligprisene er mye høyere i byene enn i distriktene. Men det er jo også i byene de fleste jobbene er. Derfor blir dette på mange måter en ren byskatt, sier Jan Tore Sanner.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken