*Nettavisen* Nyheter.

Ikke flertall for påbud om bruk av redningsvest

UTEN VEST: Flere foretrekker fortsatt sol fremfor redningsvest. Foto: (Redningsselskapet)

Et generelt påbud om bruk av flytevest i fritidsbåter kommer ikke til å bli innført nå. Det er klart etter at SV vender tommelen ned til Ap's forslag.

12.06.14 11:17

– Vi kommer ikke til å støtte forslaget om å innføre et slikt påbud, sier SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Dermed er det ikke flertall på Stortinget for redningsvestpåbudet.

– SV ønsker å styrke sikkerheten til sjøs. Vi mener Aps forslag om et generelt påbud om flytevest i båter under 8 meter, har store svakheter, og jobber derfor for å skaffe flertall for andre tiltak som er mer treffsikre, sier Fylkesnes.

GUNNAR STAVRUM: Frihet til å drukne

Alternativt forslag

SVs gruppemøte gikk torsdag morgen i stedet inn for å fremme et alternativt forslag, som blant annet innebærer påbud av flytevest i fritidsbåter der barn er med og endringer i promillegrensene.

Det var Arbeiderpartiet som la fram forslaget om å påby at alle om bord i motoriserte fritidsbåter på opptil 8 meter, skal være iført redningsvest. Etter at både Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet stilte seg bak, trengte forslaget bare én stemme til for å bli vedtatt i Stortinget fredag.

– Lovforslaget, slik det er formulert i dag, vil føre til at du er påbudt å ha på redningsvest når du pilker i ei saktegående snekke, mens du kan cruise rundt så fort du vil i en skjærgårdsjeep eller ribb, uten redningsvest, så lenge båten din er over 8 meter, sier Fylkesnes.

MDG kunne avgjort

Aps forslaget manglet i utgangspunktet én stemme for å gå gjennom. Et vedtak om flytevestpåbud ville vært et aldri så lite nederlag for regjeringspartiene Høyre og Frp, som ikke ønsker et slikt påbud.

Miljøpartiet De Grønnes ensomme svale på Stortinget, Rasmus Hansson, kunne derfor ha avgjort saken uten SVs støtte. Men også Hansson er imot forslaget.

– Men vi sier jo ikke kategorisk nei til tiltak for å få folk til å bruke flytevest. Vi vil gjerne jobbe mer for å finne bedre tiltak enn et generelt påbud som vi ikke tror vil ha god nok effekt, sier Hansson til NTB torsdag.

Tror på flertall

SV har nå tro på at de kan få med seg både Høyre og Arbeiderpartiet på sitt alternative forslag.

– Man må ha en liberal holdning til folks handlinger når konsekvensene bare går ut over dem selv. Men barn trenger et spesielt vern, sier Fylkesnes.

SV vil også be regjeringen komme med forslag til tiltak som kan bedre sikkerheten til sjøs.

– En løsning kan være å senke promillegrensen til sjøs, sier Fylkesnes.

For båter under 15 meter er dagens grense på 0,8 promille. Grensen ble innført for seks år siden, og SV ber nå regjeringen vurdere å senke denne til 0,2. I tillegg foreslår partiet egne sjøvettkurs for skippere av raske båter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag