RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Falch (Scnapix)

Ikke skremt av svenske-sprit

Sist oppdatert:
Dagfinn Høybråten er ikke skremt over at svenskene nå vil senke spritavgiften kraftig.

- Det er ikke noe overraskende i dette, sa Dagfinn Høybråten på en pressekonferanse onsdag, der han la fram regjeringens nye handlingsplan mot rusmiddelproblemer.

- Svenskene har diskutert dette i ett år, uten at de har kommet fram til en konkret avtale. Så lenge de ikke gjør det, ser vi heller ingen grunn til å endre norsk alkoholpolitikk, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen.

Is i magen
Tirsdag ble det kjent at statsminister Göran Persson vil senke avgiftene på sprit og øl kraftig i forbindelse med høstens budsjett.

Høybråten sier han tidlige onsdag var i kontakt med sin kollega, sosialminister Morten Johanson i Sverige. Han ga signaler om at diskusjonen rundt en senking av alkoholavgiften i Sverige ennå ikke er avklart, men at det er en del av budsjettforhandlingene. Hvis avgiftene skal sette ned, vil det mest sannsynlig skje på sprit.

Arbeids- og sosialministeren sier regjeringen har is i magen i forhold til dette.

- Vi har all grunn til å ha is i magen. Vi har ulike importkvoter enn Sverige, og vi har det norske vinmonopolet som står mye sterkere enn det svenske systembolaget. Det er ingen grunn til å forhaste seg, sier Høybråten.

Han føler heller ikke at han er dolket i ryggen av Göran Persson.

- Nei, absolutt ikke. Den svenske regjering vet meget godt hvor den norske regjeringen står i sin alkoholpolitikk, sier han.

Felles strategi
- Jeg er overbevist om at vi trenger å senke spritskatten, sa Persson i et intervju med Svenska Dagbladet. Bakgrunnen er at 75 prosent av spriten söta bror konsumerer, er kjøpt i utlandet.

Høybråten står fast på at det fremdeles finnes en felles alkoholstrategi blant de nordiske landene.

- Vi jobber med å påvirke EU til å senke de vanvittige høye kvotene for innførsel, få dem til å heve minsteskatter på brennevin og innføre minsteskatter på vin. Dette arbeidet er vi i full gang med, men prosessen i EU går senere enn forventet, sier Høybråten.

Han påpeker samtidig at de nordiske landene har fått fullt gjennomslag i WHO, der det vil bli lagt en strategi framover for å gremheve helseskadene av alkohol.

Dessuten har en felles nordisk strategi aldri utlukket at land kan endre sine egne avgifter, sier Høybråten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere