*Nettavisen* Nyheter.

Imam sjokkert over Kadra-overfall

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Leder for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, ber imamene si nei til vold i sine fredagsbønner etter angrepet på Kadra.

13.04.07 13:44

- Jeg er sjokkert over nyheten om overfallet på Kadra Noor, det er helt uakseptabelt, sier lederen for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, til Nettavisen.

Kobilica sier at Islamsk Råd fordømmer all slags bruk av vold, uansett sett hvem som står bak.

- Ingen, ingen har rett til å bruke vold for å forsvare islam, sier han.

Les også: Kadra overfalt og banket opp

Tema i fredagsbønnen
Kobilica, som også er imam, skriver nå en pressemelding der han blant annet ber alle imamer i Norge om å igjen ta opp voldstemaet i fredagsbønnen som starter fra klokka 13.30 i ettermiddag.

- Vi håper at meldingen vil nå moskeene før fredagsbønnen begynner. Vi ber imamene ta opp igjen at vold ikke har noe med islam å gjøre, at religion ikke har noe med vold å gjøre. Ingen har rett til å bruke vold, det viser bare svakhet. Vi må vise vilje til å diskutere, å ha en åpen dialog, sier Kobilica.

Klikk på bildet for å forstørre.


Slått bevisstløs
Norsk-somaliske Kadra Noor (26) ble natt til torsdag overfalt og banket opp i Oslo sentrum. Kadra forteller at en rekke unge somaliske menn og kvinner opptrådte truende da hun var sammen med venner på et utested. Etter at hun forlot utestedet ble hun angrepet og slått i bakken rett utenfor Venstres hus ved Youngstorget.

- Fin kropp
Kadra utfordret i denne uka Koranens kvinnesyn og sa at det bør fortolkes på nytt. Hun fikk hard kritikk fra Ghulam Sarwar, som er talsmann og styremedlem i en av landet største muslimske trossamfunn, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Han mente at Kadra krenket islam, og at Kadra «kan si hva hun vil og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener».

- Ikke krenket islam
Kobilica mener at Kadra Noor har rett til å etterlyse en ny kvinnetolkning i Koranen. Ham mener samtidig at hun har en plikt til å informere seg om hva som foregår om tokningen, og at muslimer stadig har en diskusjon om blant annet kvinnesyn.

- Hun har rett til å komme med initiativ om hva som helst. Tolkningen av kvinnesynet er en utvikling som har foregått i mange år. Den er under kosntant diskusjon. Jeg vil anbefale muslimer om å følge med på utviklingen, og hva som skjer innen islam. Vi sier alltid at islam har løsninger på alle problemer. Det betyr at vi tolker og må tolke islam slik at vi finner løsninger igjen og igjen, sier Kobilica.

- Uttalelsene fra Ghulam Sarwar om Kadras kropp har vel ikke bidratt til en åpen dialog?

- Jeg frykter at uttalelsene hans er blitt misforstått eller feilsitert. Men uansett kan må vi være åpne mot alle ideer eller forslag. Noe kan bli akseptert , noe avslått, men uansett er det viktig å diskture ideene.

- Vold er primitivt
Forstander i Det Islamske Forbundet, Basim Ghozlan, mener også at overfallet på Kadra er forkastelig.

- Jeg mener at absolutt all vold er en veldig dårlig måte å håndtere ting på. Det er rett og slett forkastelig, sier Ghozlan til Nettavisen.

Han mener også at Kadra ikke har krenket Koranen.

- Men uansett om hun hadde krenket Koranen, uansett om en har gjort noe galt eller ikke, så er vold en veldig primitiv og tilbakestående handling som ikke kan tolereres, sier Ghozlan.

Ikke overrasket
Lederen for Somalisk Kulturhus i Oslo er selv blitt overfalt på gaten, og er ikke overrasket over angrepet på Kadra. Kadra ble rikskjendis da hun i 2000 avslørte imamenes dobbeltmoral angående omskjæring av muslimske kvinner.

- Et slag i trynet på ytringsfriheten
Kjendisadvokat Abid Raja reagerer kraftig på angrepet på Kadra.

- Jeg trodde først det var en spøk da jeg fikk høre om det, sier Abid Raja til Nettavisen.

Han forberedte seg til Venstres landsmøte i Bergen fredag da han fikk høre om overfallet mot norsk-somaliske Kadra Noor (26).

- Dette er et slag i trynet på ytringsfriheten. I et demokrati må man ta ballen, og ikke mannen. Overfallet bekrefter bare kvinnesynet hos de som har slått henne, sier Raja.

- Dette er et eksempel på de få som ødelegger for de mange. Dette hjelper ikke muslimer – tvert i mot, fortsetter han.

Han peker på at Noor Khadra har understreket at hun ikke vil endre Koranen, men kvinnesynet som praktiseres. Han mener alle kvinner må på banen både i hjemmene og på gata for å markere avsky mot overfallet.

- Jeg stiller gjerne på appeller, sier Raja.

Les også: Måtte rope på hjelp

Kadra ble rikskjendis da hun i 2000 avslørte en imams dobbeltmoral om omskjæring av muslimske kvinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.