RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen bryter med Jens

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg klarte å ri av den første stormen på krisemøtet med de åtte mektige IA-organisasjonene.

Det ble klart etter krisemøte nummer «gud-vet-hva» på Statsministerens kontor tirsdag.

Pusterom
Jens Stoltenberg fikk et etterlengets pustrom etter alle de åtte mektige IA-organisasjonene er med videre i trepartsarbeidet med å få ned sykefraværet. Det var dette det knyttet seg størst spørsmål til før organisasjonene benket seg på statsministerens kontor.

- Dialogen her ikke vært god nok fram til i dag, men nå er vi der vi skal være. Forhandlingene har kommet på skinner, sa en lettet statsminister Jens Stoltenberg.

Les også TV 2 Nettavisens leder: Splitter pine gale

- Dette er et godt grunnlag for å gå videre, sa LO-leder Gerd-Liv Valla etter møtet, mens NHOs Finn Bergesen jr. var klar på at de ikke har tenkt å plukke opp regningen på 2,5 milliarder kroner som regjeringen vil ha dekket inn.

- Nå skal vi ha en reel dialog på IA-avtalens grunn, sa han.

- Det var et godt møte i en god tone. Alle var enige om at vi nå har lagt denne uke «horribilis» bak oss, og at vi går videre med blanke ark, sier lederen av akademikerne Christl Kvam.

Møteflom
Flommen av møter for å slukke brannen etter regjeringens omstridte sykelønnsforslag har vært uendelige. LO-leder Gerd-Liv Valla inkasserte en stor seier mandag, og smilte og var blid på vei til møtet, selv om hun slo fast da hun møtte Bjarne Håkon Hanssen at: «Det blir ikke noen klem i dag...».

Mektige
Verken NHO, YS eller Akademikerne vil legge ned våpnene mot Stoltenberg hvis han fortsetter å kreve kutt på 2,5 milliarder.

- Nå skal alle komme med sine forslag, så får vi se, sier Stoltenberg, som selv leder utvalget som skal ha sine forslag klar i november.

- Må spare 2,5 milliard
Jens Stoltenbergs mandat for det nye utvalget innebærer at partene i inkluderende arbeidsliv (IA) forplikter seg til å få ned sykefraværet og finne innsparingsmuligheter tilsvarende de 2,5 milliardene regjeringen ville spare med sitt forslag. Pengene er allerde brukt opp i statsbudsjettet, så regjeringen, og utvalget, må finne pengene.

- Det er ikke partene sitt ansvar å saldere budsjettet, slår både Finn Bergesen og Gerd-Liv Valla fast.

Fornøyd
_ Mitt utgangspunkt for å gå i møtet i dag, var å bidra til å få IA-arbeidet på skinner igjen. Jeg opplever at statsministeren har tatt partene på alvor og det er jeg fornøyd med, sier YS-leder Randi G. Bjørgen.

- Nå er vi der vi burde vært for en uke siden, sier leder i Unio, Anders Folkestad.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere