RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen håp for streikeofrene

Sist oppdatert:
Barnefamilier landet over som er rammet av streiken kan ikke regne med at regjeringen griper inn denne uka.

Hele 13.750 sykepleiere, lærere, førskolelærere, fysioterapeuter og ergoterapeuter landet over vil være i streik fra torsdag. Det innebærer at tusenvis av småbarnsfamilier merker steiken på kroppen, først og fremst fordi barnehager og skoler er stengte.

Her kan du se hvilke kommuner som er rammet av streik

KS roser Unio
De nye streikeuttakene som kom i dag og som vil komme torsdag gir ikke noe håp om at regjeringen vil gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Regjeringen kan nemlig bare gripe inn i et lønnsoppgjør når det foreligger fare for liv og helse eller andre store samfunnsmessige skadevirkninger. Og uttakene som Unio-kommune og Unio-Oslo hittil har gjort truer ikke liv og helse, mener Kommunenes Sentralforbund (KS). Tvert imot skryter KS av Unio-kommunes streikeuttak.

- Så langt som vi har fått rapporter om, er streikeuttakene som Unio har gjort veldig ansvarlig i forhold til liv og helse. Det er foreløpig ikke noen fare i det hele tatt, sier informasjonssjef Jørn Ivar Baade i KS til Nettavisen.

Sykepleierne er nøkkelen
Det er uttaket av sykepleiere som kan gi foreldre som er rammet av streiken håp om at regjeringen vil stoppe streiken. Foreløpig har Norsk Sykepleierforbund tatt ut 970 av sine medlemmer i streiken. Men ingen av uttakene gjelder strategiske stillinger som kan true liv og helse.

- Helsepersonellet som er tatt ut i streik rammer blant annet bestillerkontorer som avgjør om en skal få sykehjemsplass, barnekontroller og helsestasjoner, sier leder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann til Nettavisen.

- Er dere opptatte av at streiken ikke skal true for liv og helse?

- Ja, det er klart vi er opptatte av det. Dette er ikke en streik som truer liv og helse.

Ingen kontakt
Da gjenstår det bare for «streikeofre» å håpe at partene vil komme til enighet. Men tirsdag var det ingen planer om kontakt mellom partene.

- Vi streiker så lenge vi må i påvente av et initiativ fra KS og et bedre tilbud, sier Normann.

Sparer på streiken
Utdanningsforbundet har tidligere sagt at de har god råd til å streike. Lærerne får et streikebidrag som omtrent tilsvarer full lønn mens de er i streik.

Les også: Lærerne streiker på «full lønn»

I tillegg sparer kommunene penger mens Unio-kommune streiker. Stavanger har for eksempel 2.250 kommuneansatte i streik, og de sparer alene 2,5 millioner kroner om dagen, ifølge Nationen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere