Gå til sidens hovedinnhold

Ingen legestreik

Riksmeglingsmann Svein Longva fikk HSH-oppgjøret i havn.

Handelens- servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) har blitt enige med sine motparter om lønns- og pensjonsvilkår. Dette får Nettavisen opplyst fra Riksmeglingsmannens kontor. Dermed blir det ingen sykehus- eller barnehagestreik.

Informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH er glad oppgjøret kom vel i havn.

Slitsomt

- Det gikk mange timer på overtid. Det var svært komplisert med 28 fagforbund, sier han til Nettavisen.

Konflikten mellom partene gjaldt rettighetene for privat ansatte medlemmer i 28 forbund innen helse, omsorg, utdanning, kultur og frivillig sektor. De er fordelt på fagorganisasjonene LO, Unio, YS, Akademikerne og NITO. Disse krevde blant annet samme lønns- pensjons- og arbeidsvilkår som offentlig ansatte.

- Økonomisk ble oppgjøret omtrent på linje med oppgjøret i offentlig sektor, sier Hammerstad.

Setter ned utvalg

Partene ble enige om å nedsette et utvalg som skal kartlegge og drøfte pensjonsspørsmål. Utvalget skal se på den økonomiske og konkurransemessige situasjonen bedrifter innen helse, omsorg, utdanning, kultur og frivillig sektor befinner seg i, opplyses det i en pressemelding fra HSH.

-Frivillig sektor står overfor store utfordringer ved at mange virksomheter tilbyr velferdstjenester og har langsiktige avtaler med offentlig sektor, samtidig som de ikke opererer på likeverdige vilkår som offentlige virksomheter. Mens offentlige virksomheter kan skyve på kostnader, kan de private og frivillige virksomhetene i verste fall gå konkurs ved store kostnadsøkninger, blant annet på pensjonsområdet, sier direktør Kim Nordlie i HSH i en kommentar.

HSH representerer 400 helse- og omsorgsvirksomheter, cirka 100 skoler, 100 museer og 110 frivillige organisasjoner.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus