RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen Svalbard-støtte

Sist oppdatert:
Norge kan se langt etter støtte fra andre land om full økonomisk sone rundt Svalbard. Særlig hvis de finner olje.

Norske myndigheter står ved sin rett til å håndheve fiskevernsonen rundt Svalbard, noe som skaper betydelige spenninger blant annet i Island, Russland og en rekke andre land. Men det kan blåse opp til enda kraftigere stormer. Tidligere i år ble det kjent at regjeringen vurderer å utvide sonen til en full økonomisk sone. Vi kan se langt etter støtte fra andre land.

En slik omgjøring innebærer at Norge alene kan høste av de enorme naturressursene i området rundt Svalbard, men det kan bli en hard kamp.

Ny Tid har kontaktet alle de 39 landene som har underskrevet Svalbardtraktaten. Ingen støtter norske ambisjoner og politikk i områdene rundt øygruppen. I sommer sender Norge nye krav til FN, nemlig at norsk kontinentalsokkel skal fortsette forbi Svalbard, både vest og øst.

Flere vil gjøre krav på oljen
Særlig er det muligheten for at det kan være olje i havet rundt Svalbard, som får mange til å steile. At Norge alene skal dra nytte av potensielt enorme oljeforekomster, kan være tungt å svelge. Ny Tid skriver at stadige fiskekonflikter og Kystvaktjakt bare er begynnelsen på trøbbel i Barentshavet og viser til den dagen noen vil bore etter olje rundt øygruppen. Da vil USA kreve sin del:

«USA gjør fullt krav på alle rettigheter landet har etter traktaten, inkludert alle mulige rettigheter med hensyn til å utnytte det som måtte være av mineralressurser på kontinentalsokkelen som hører til Svalbard», skriver Amanda D. Rogers-Harper i USAs utenriksdepartement i en e-post til Ny Tid.

Etter Islands oppfatning er derimot Svalbardtraktaten det eneste grunnlaget for rettigheter som Norge måtte ha i havområdene rundt Svalbard, både når det gjelder kravet på økonomisk sone og kontinentalsokkelen.

– Norges rettigheter utenfor Svalbard kan ikke være mer omfattende enn Norges rettigheter på Svalbard, heter det i tilbakemeldingen fra den islandske regjeringen. De mener utnyttelse av olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen rundt Svalbard er avhengig av Svalbardtraktatens bestemmelser, inklusive likestillingsprinsippet. Norge mener Svalbardtraktaten gjelder for ressurser i havet, ikke på sokkelen.

Haster med regler
Russland har allerede skutt seismikk i området rundt Svalbard for forskningsformål, Norge borer for å ”styrke det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget i tilknytning til Nordområdene”, som det heter på Oljedirektoratets nettsted.

Ifølge direktør Sverre Lodgaard i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er den norske tolkningen av Svalbardtraktaten til nå blitt respektert, fordi alle har sett seg tjent med fiskevernsonen rundt øygruppen.

Men hva vil skje hvis det blir funnet olje og gass i dette området? I NUPI-publikasjonen Hvor Hender Det skriver han at en mest mulig friksjonsfri utnyttelse av naturressursene avhenger av at grense- og suverenitetsforholdene blir avklart.

NUPI-direktøren mener det haster med å bli enige om regler for hvordan fiske, transport og petroleumsvirksomhet skal avstemmes. Det gjelder nær sagt uansett hvor fort eller langsomt petroleumsutvinningen går, for regelverk tar det tid å utvikle, og det bør helst komme i forkant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere