«Ingen» tror på Trond Giske

Foto: NTB Scanpix

Som ny leder i Ap.

20.08.13 14:17

Bare 15 prosent av velgerne tror Jens Stoltenberg fortsetter som statsminister etter valget. Og bare fire av ti tror han kommer tilbake for tredje gang.

Det viser en omfattende meningsmåling Ipsos MMI gjorde for spillselskapet ComeOn! i forrige uke. Et landsrepresentantivt utvalgt på 1005 personer er spurt hvilken partikonstellasjon de tror - ikke håper - danner regjering etter stortingsvalget 9. september.

- Vi har i sommer opplevd en økende pågang fra kunder som ønsker spill knyttet til stortingsvalget. Derfor har vi åpnet for en rekke mulige veddemål på hvem som blir statsminister, hvem som får plass i regjering og så videre. Samtidig ønsket vi å få egen kunnskap om stemningen blant velgerne tre uker før valget, og fikk gjort denne undersøkelsen, sier Norges-sjef Michel Sterk i ComeOn! Norge til Nettavisen NA24.

Halvparten tror ikke på Jens
I den samme undersøkelsen ble folk spurt om de tror Jens Stoltenberg kommer tilbake som statsminister i fremtiden dersom Ap taper valget nå. Halvparten - 49 prosent - svarer nei, mens 43 prosent tror han kommer til å danne sin tredje regjering en gang i fremtiden.

Også blant egne velgere er troen på enda et comeback liten for statsministeren. 52 prosent av Ap-velgerne tror han kommer tilbake med valgnederlag nå, mens 39 prosent svarer «nei».

Mediebildet var i forrige uke preget av spekulasjoner om Jens Stoltenbergs karrierevalg om han nå går på et valgnederlag.

Hadia foran Giske
I meningsmålingen, ble velgerne spurt hvem de tror overtar som partileder dersom Stoltenberg går av de nærmeste to årene.

42 prosent tror helseminister Jonas Gahr Støre er favoritt til vervet. Fire prosent peker på kulturminister Hadia Tajik, det samme antall som mener utenriksminster Espen Barth Eide kommer til å overta.

Næringsminister Trond Giske er kun favoritt hos to prosent av de spurte.

De spurte er dermed ikke enige med tidligere Ap-topp Grete Knudsen som, i en ny og mye omtalt bok, trekker frem Trond Giske som den beste kandidaten til å ta over som ny leder i Arbeiderpartiet.

Storfavoritt
Blant Aps velgere er Støre enda større favoritt: 53 prosent av dem tror på ham som ny partileder gitt av Stoltenberg går av de neste to årene.

* 26 prosent tror vi får en blåblå regjering med Høyre og Frp.
* 16 prosent tror regjeringen blir blågrønn med H, Frp, KrF og Venstre.
* 15 prosent peker på dagens konstellasjon med Ap, Sp og SV.

Målingen er gjennomført av Ipsos MMI på telefon i perioden 13.-15. august med 1005 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen. Feilmarginer er beregnet til +/- 1,5-3,3 prosentpoeng (95 % signifikansnivå).

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.