RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen turde å ta Gros stol

Sist oppdatert:
Da Gro Harlem Brundtland gikk ut av sentralstyret i Ap, sto plassen hennes tom i to år.

Nå er Gro Harlem Brundtland tilbake i sentralstyrerommet, denne gangen på veggen, i Aps ærverdige anegalleri.

Onsdag ble de nymalte portrettene av Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland avduket av statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Gro tok grep
I kjent stil tok Gro Harlem Brundtland grep. Hun var nemlig misfornøyd med at hun og Thorbjørn Jagland var blitt hengende på veggen med ryggen mot hverandre, og krevde – med støtte fra kunstneren – full ommøblering av rekkefølgen på bildene. Da blir det nok slik¿

Forandret Norge
- Dere har forandret Norge, og dere har forandret partiet, sa Stoltenberg i sin tale til de to – som til sammen ledet Arbeiderpartiet i over 20 år. Harlem Brundtland fra 1981 til 1992. Jagland fra 1992 til 2002. Harlem Brundtland har vært statsminister tre ganger. Jagland en.

-Det er god tradisjon i Arbeiderpartiet at vi hedrer våre avgåtte ledere med portretter. Det gjør vi blant annet for å ta vare på partiets historie og identitet. I dag får denne historien to nye kapitler, sa Stoltenberg i sin tale.

Kongemaler
Portrettene er malt av Tore Juell, som tidligere blant annet har malt et portrett av Kong Harald som henger i Stortinget. Og de to – som ikke hadde sett bildene før teppet ble fjernet – sa seg godt fornøyd med resultatet. Da med unntak av at Gro mente rekkefølgen på bildene måtte byttes om.

For og understreke respekten man har for Gro i Arbeiderpartiet fortalte Stoltenberg historien om da Gro gikk ut av sentralstyret i partiet. Hun satt nemlig der i noen år etter hun gikk av som leder.

Tom stol
- Da det nye sentralstyret møttes var det ingen som turde sette seg på stolen du hadde hatt. Plassen ble stående tom på hvert eneste møte i to år, fortalte Stoltenberg en humrende forsamling.

- Jeg kjenner meg igjen, ja, var Harlem Brundtlands første reaksjon på bildet. Hun dro gjennom historien med sitt forhold til Arbeiderpartiet fram til i dag – helt fra hun 18 år gammel, i 1957, ble med i et utvalg nedsatt av sentralstyret.

Forsikring mot Haakon Lie...
- Jeg er veldig godt fornøyd med resultatet, sa også Thorbjørn Jagland – som mente maleren hadde hatt en lettere jobb enn han som i sin tid malte den gamle kriger Haakon Lie. Han kom på veggen i sentralstyrerommet i 1980, og Jagland serverte denne historien om dette maleriet:

- Det var daværende partiformann Reiulf Steen som kom med forslaget om å bevilge penger til maleriet. Da kom det tørt fra tidligere statsminister Trygve Bratteli:

«Det er allright for meg formann, men da foreslår jeg at vi samtidig tegner en forsikring – for maleren.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere