*Nettavisen* Nyheter.

Innkaller til tunnel-møte

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete innkaller entreprenører til hastemøte om tunnelsikring.

19.02.07 17:52

I et brev inviterer samferdselsministeren Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF til et møte «så snart som mulig» for å diskutere hvordan norske tunneler kan sikres bedre.

I Aftenposten mandag hevder administrerende direktør i MEF, Trond Johannesen, at norske myndigheter ikke hører på råd fra bransjen.

- Våre medlemmer sier fra om dette, men rådene tas ikke nødvendigvis hensyn til, sier Johannesen til avisen.

- Jeg inviterer dem slik at de kan legge fram sine synspunkter, og ikke minst klarlegge hva de mener de ikke har blitt hørt på. Vi vil selvsagt lytte til alle faglige råd, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete til Nettavisen.

- Det er bra. Utgangspunktet var et møte med Veidirektoratet. Nå har samferdselsministeren innkalt til et møte. Det er positivt, sier TrondJohannesen til Nettavisen.

Han peker på at gruppen som har gransket ulykken i Hanekleiv-tunnelen foreslår en «Bygmesterens halvtime», der byggherren, entreprenøren og rødgivere deltar.

- Mange erfarne entreprenører føler de ikke alltid blir tatt med på råd, At byggherren og entreprenøren sammen skal diskutere sikkerheten ved tunnelene, er eret godt forslag. sier han.

Er styrket
1. juledag i fjor raste store steinblokker fra taket i Hanekleiv-tunnelen i Vestfold. Fredag ble Kleivene-tunnelen ved Holmestrand stengt da en kabelgate falt ned. Mandag ble en lastebil truffet av en stein fra et ras ved Høvågtunnelen mellom Lillesand og Kristiansand.

Navarsete understreker at mandagens ras trolig ikke kan knyttes til selve tunnelen, og at byggingen av tunneler er betraktelig styrket siden Hanekleiv-tunnelen ble bygget.

Tynnslitt
Samferdselsministeren blir likevel presset fra flere hold. I et skriftlig spørsmål til Spørretimen peker stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) også på at flere eksperter hevder sikkerheten i norske tunneler ikke er god nok .

- Dette tegner dessverre samlet et bilde av at sikkerheten ved bygging og senere bruk av våre veitunneler ikke har det sikkerhetsnivå vi må kunne forvente, skriver Hoksrud.

- Tilliten til både nye og gamle tunneler er tynnslitt, sier han til Nettavisen.

Vil garantere
I forrige uke ble rapporten etter raset i Hanekleivtunnelen 1. juledag lagt fram. Under pressekonferansen kunne ikke veidirektør Olaf Søfteland garantere at alle tunnelene i Vestfold er trygge.

- Vegvesenet har lovet at alle tunneler i Vestfold skal være kontrollert innen utgangen av mars. Etter det håper jeg at jeg kan garantere at tunnelene er sikre å kjøre i, sier Navarsete.

Hun har også bedt Statens Vegvesen om en plan for hvor raskt resten av alle landets tunneler kan kontrolleres. Samtidig varsler hun at Stortinget vil få en plan for sikring av nye og eksisterende tunneler i løpet av våren.

Dyrere
Samferdselsministeren ser ikke bort fra at økt sikring vil gi dyrere tunneler.

-Jeg tror alle er enige om at vi må ha maksimakt sikre tunneler. Så får vi ta kostnadsspørsmålet etter hvert

- Men jeg tror ikke det har skjedd at økonomien har blitt overordnet krav til sikkerhet, hevder Navarsete.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.