*Nettavisen* Nyheter.

Innrømmer dobbeltmoral

Foto: (Scanpix)

Finansdepartementet har to sett etiske standarder. Ett for Norge og ett for resten av verden.

15.03.08 13:44

Finansminister Kristin Halvorsen lar etikken bli hjemme i Norge når Statens Pensjonsfond - Utland, det såkalte Oljefondet, skal plassere norske pensjonspenger.

Fondet har ikke bare plassert 6,8 milliarder kroner i de samme skatteparadisene Halvorsen offentlig har sagt skal bekjempes. Det har, ifølge Norwatch, også investert 11,4 milliarder kroner i tobakksindustrien.

Nettavisens gjennomgang viser at disse selskapene står for rundt 40 prosent av hele verdens omsetning av tobakk.

Fondet har også investert minimum 570 millioner kroner i tippeselskaper utenfor Norge.

Begge disse bransjene er blant dem regjeringen selv har sagt de skal begrense og bekjempe virksomheten til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Og nå tar statssekretær Roger Schjærva (SV) i Finansdepartementet bladet fra munnen. Han innrømmer at regjeringen opererer med to sett standarder for etiske vurderinger. Én for hvordan regjeringen skal oppføre seg i Norge, en annen for oppførsel i resten av verden.

- Det er riktig at tippeselskapene og tobakksindustrien ikke er med i de etiske retningslinjene. Helt fra første stund har det vært klart at det vi vedtar som politikk for Norge ikke nødvendigvis er det samme som vi som investor skal ta på oss å gjøre ute i verden gjennom fondet, sier Schjerva til Nettavisen.

OECD og FN
Han sier etikkvurderingene som ligger til grunn for Oljefondet støtter seg på reglene i både FN og OECD.

- Dessuten skal de bygge på en overlappende konsensus i folket. Det synes både SV og regjeringen er bra. Det skal være en høy terskel for uttrekk fra Oljefondets side. Da virker også uttrekket sterkere, sier Schjerva.

Han legger til at mulige endringer i denne overlappende konsensusen i folket er én av grunnene til at man nå skal se på disse retningslinjene igjen.

- Det kan for eksempel hende at folks holdninger til tobakksindustrien er annerledes i dag enn de var i 2004 da retningslinjene ble laget, sier Schjerva.

Statssekretæren sier de sender saken ut på høring i mai og at nye retningslinjer vil bli lagt frem for Stortinget i 2009.

- Problematisk
Etikkprofessor Knut Johannesen Ims ved Norges Handelshøyskole synes det er lite heldig at regjeringen har en standard for utenrikspolitikken og en for Oljefondet.

- Vi bør arbeide aktivt for å endre dette spriket, og jeg tror ikke du trenger en professor i etikk for å svare. Her er det allmennmoralen som er tungvekteren, og det er ikke tvil om hva folk flest mener om dette, sier Ims.

Han etterlyser en pågående offentlig debatt om Oljefondet.

- Dette er et problem som jeg føler vi ikke har tatt helt innover oss enda. Kanskje er dette med oljefondet for nytt for oss? Dette er penger folk flest ikke har noe forhold til, og det ligger langt fra nordmenns forestillingsverden. Kolleger i utlandet tar typisk problematikken opp med oss og er svært interesserte i å høre hva som er investeringskriteriene. Her hjemme er det påfallende hvor distansert forhold vi har til hvilke virksomheter og aktiviteter som vi understøtter med «oljepengene våre», sier Ims.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.