*Nettavisen* Nyheter.

Inntektsforskjellene øker blant menn

Det blir stadig større forskjell på pengeboka hos menn. Sjekk hvorfor her.

08.03.07 09:48

På selveste kvinnedagen viser nye undersøkelser at den økonomiske ulikheten mellom menn i Norge har økt dramatisk de siste 37 årene. Samtidig er det blitt større økonomisk likhet mellom kvinner.

Mens det i 1970 var stor økonomisk ulikhet både mellom menn og kvinner og mellom kvinner i mellom, hadde menn på 1970-tallet veldig relativt lik samlet inntekt.

Nå er bildet snudd på hodet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den økonomiske ulikheten mellom kvinner er blitt halvert, mens den økonomiske ulikheten mellom menn nesten er fordoblet.

- Mange snakker om at den økonomiske ulikheten øker i Norge. Men det gjelder for menn, ikke for kvinner, sier førsteamanuensis i økonomi ved Universitetet i Oslo, Hilde Bojer, til Nettavisen.

Kapitalinntekten har skylden
Årsaken til forskjellen i størrelsen blant menn skyldes kapitalinnekt.

- Kapitalinntektene er ulikt fordelt. Mesteparten av kapitalinntekten går til menn, men de går samtidig til rike menn. Da øker den økonomiske forskjellen blant mennene, sier Bojer.

Men selv om pilen peker rett opp når det gjelder økonomisk ulikheter mellom menn, leder fortsatt mannfolkene over kvinnene når det gjelder inntekt. Forskjellene er størst når det gjelder brutto kapitalinntekt.

- 86 prosent av brutto kapitalinntekt går til menn, mens bare 14 prosent går til kvinner. Kapitalinntekter spilte liten rolle i gamle dager, men fra begynnelsen av vårt århundre er den blitt viktigere og viktigere. Og det er guttene som er blitt mer kapitalistiske, sier Bojer.

Fortsatt forskjell i lønnsinntekt
Det er også forskjell på lønnsinntekten mellom kvinner og menn, selv om den er blitt mer og mer lik de siste årene.

I 1999 tjente kvinner bare 58 prosent av det mennene gjorde. I 2004 hadde tallet steget til 63 prosent.

- Hva bør kvinnene gjøre, begynne å investere?

- Det er ikke bare, bare. Da må du være rik i utgangspunktet. Jeg er jo sosialist, jeg synes ikke det er fint med disse kapitalinntektene. Det viktigste for å skaffe økonomisk likhet mellom kjønnene er at mennene tar seg mer av barnepass og ansvaret for eldre som kvinnene vanligvis tar, sier Bojer.

Mer støtte fra staten
Det er nok en fattig trøst for kvinnene at de vidt slår mennene når det gjelder overføringer fra staten. Her stikker nemlig kvinnene av med 54 prosent.

- Det er flere grunner til dette tallet. Kvinner blir eldre enn menn, da går mer av alderspensjonen til kvinner, selv om alderspensjonen til kvinner i gjennomsnitt er lavere enn menns alderspensjon, sier Bojer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grafen viser graden av økonomisk ulikhet mellom kvinner og menn fra 1982-2004. 0 = likhet for alle (søyla til venstre).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.