RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandringskritiske partier bykser frem i Europa


HET KANDIDAT: Marine Le Pen er en fransk advokat og politiker som siden 2011 har ledet et av Frankrikes største partier, Nasjonal Front.
HET KANDIDAT: Marine Le Pen er en fransk advokat og politiker som siden 2011 har ledet et av Frankrikes største partier, Nasjonal Front. Foto: Jean-philippe Ksiazek (Afp)
Sist oppdatert:
Søndag kan Nasjonal Front erobre makten i flere franske regioner. Samtidig øker oppslutningen til andre mørkeblå partier rundt om i Europa.

Marie Le Pens parti Nasjonal Front er bare ett av en hel rekke innvandringskritiske partier som har kapret mange nye europeiske velgere den siste tiden, ifølge Aftenposten.   

Det viser en gjennomgang avisen har gjort av meningsmålingsdata for innvandringskritiske, høyrepopulistiske, høyreradikale og   høyreekstreme i 15 forskjellige europeiske land.

Nederland

I Norge går Frp frem med 4,5 prosentpoeng. Sverigedemokraterna går frem med 4,7 prosent, mens Dansk Folkeparti øker med 2,3 prosentpoeng. 

Den største økningen ser vi i Nederland, hvor Partiet for frihet har økt sin oppslutning med 14,6 prosent. 

Undersøkelsen viser også at 12 av 15 partier er større i dag enn de var på samme tid i 2014 og 2013.

- Fellestrekk ved alle partiene

Det er flyktningekrisen og terrorisme har gitt partiene rekordhøy oppslutning.

- Det er hovedsaklig tre ting alle de høyrepopulistiske partiene har til felles: Innvandringskritikk, eliteforakt og et ønske om strengere straffer og økt sikkerhet. Det er det hellige triangelet, sier Anders Ravik jupskås, universitetslektor ved Universitetet i Oslo til Aftenposten. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere