RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Intet ultimatum fra Siv

Frp-formann Siv Jensen vil ikke stille noe ultimatum til mulige regjeringspartnere etter valget neste år.

Hun ber i stedet om en debatt om hvor Fremskrittspartiets smertegrense går overfor de andre borgerlige partiene.

Selv vil Siv ikke stille ufravikelige krav om at en borgerlig regjering etter valget i 2009 må føre Fremskrittspartiets økonomiske politikk.

– Jeg vil være den siste i Fremskrittspartiet som forhandler åpent om dette. Men personlig oppfordrer jeg til en debatt i partiet om disse tingene, sier Siv Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er at Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein tirsdag gjorde det klart at Høyre må bøye av og godta at det brukes mer oljepenger enn de fire prosentene som den såkalte handlingsregelen tillater.

Stille ultimatum

– Mitt råd overfor mitt parti er å stille ultimatum om den økonomiske politikken, sa Leirstein til Dagens Næringsliv.

Siv Jensen vil ikke stille seg bak denne uttalelsen, og demper dermed budskapet til Fremskrittspartiets fremste finanspolitiker.

– Uttalelsen til Ulf viser at det er en debatt i Frp om hvor smertegrensen vår går i forhold til de andre borgerlige partiene. Ingen bør være overrasket over det, på bakgrunn av at det fra annet hold har blitt satt fram ultimative krav overfor Frp. Vi har hittil unnlatt å komme med tilsvarende ufravikelige krav, men nå er det en økende frustrasjon i Fremskrittspartiets rekker. Vi finner oss ikke i at det bare er Frp som må legge bort all politikk, sier Jensen.

Flere områder

Ulf Leirstein avviser å fire på den økonomiske politikken dersom Frp blir det største partiet på borgerlig side ved valget i 2009.

– Det vi gjør i den økonomiske politikken er helt avgjørende for å kunne lykkes i regjering, sier Leirstein.

Siv Jensen vil ikke svare på om hun er enig i den uttalelsen.

– Tilsvarende krav vil sikkert komme fra andre i Frp på andre politikkområder. Så må vi, når det har gått en stund trekke konklusjoner om hva som eventuelt kan skje i regjeringsforhandlinger. Først må vi ha noen å samarbeide med, sier Jensen med adresse til kaoset som har oppstått i påskekrangelen mellom partilederne i Høyre, Venstre og KrF.

Ut fra styrke

– Vi går til valg på Fremskrittspartiets politikk, og så får vi forhandle på bakgrunn av programmet og ut fra styrken partiet får i stortingsvalget, sier Jensen.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner viste i DN tirsdag til at Høyre i forrige stortingsperiode fikk til samarbeid med Frp innenfor det Høyre mener er ansvarlige rammer, altså innenfor handlingsregelen.

– Jeg vil anbefale Frp å bygge samarbeid framfor å legge fram ultimatum som det ikke er hold i, sa Sanner. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere