RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inviterer Erna på fisketur

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)
Lars Sponheim har en plan for hvordan han skal komme i regjeringen neste år.

SUNDVOLDEN (Nettavisen): Lars Sponheim har som den første partilederen startet valgkampen for stortingsvalget for alvor allerede nå. I planen for å komme ut av bakevja som et opposisjonsparti, inngår en rekke invitasjoner. Blant annet prøver han å bli godvenner med Høyre-leder Erna Solberg igjen.

Forholdet til Solberg kom skjevt ut da Sponheim i påsken sa at han vil foretrekke nestleder Per-Kristian Foss i Høyre som statsminister for en ny regjering med de gamle Bondevik-kameratene. Nå sier Sponheim at det ikke er noen åpenbar leder blant Bondevikpartiene som de alle peker på.

- Jeg har mye pent å si om Høyers nestleder, men jeg utelukker ikke Erna Solberg i de hele tatt. Jeg inviterer henne gjerne til gården min og fisketurer. Hun hjertelig velkommen til å besøke meg både her og der, smiler Venstre-lederen.

Frir til Sp
Den første invitten innebærer å forsøke å bryte opp samarbeidet mellom Ap, Sp og SV ved å ønske Sp velkommen i et regjeringssamarbeid med partiene i Bondevik-regjeringene, nemlig Venstre, KrF og Høyre.

- Jeg er så raus at jeg ønsker Sp velkommen i regjering på en slik dag, sa Venstre-leder Lars Sponheim i sin landsmøtetale i helga.

Gledelig nyhet fra Haga
Sp-leder Åslaug Hagas overraskende nyhet om at hun vil trekke seg som Sp-leder kom som en gavepakke for Sponheims plan om å få Sp til å gå over til borgerlig side.

- Det var Åslaug Haga som tok initiativ til at Sp skulle gå sammen med Ap og SV, det var hun som muliggjorde det prosjektet, sier han.

- Partiledelsen i Sp har utpekt nestleder Liv Signe Navarsete til å ta over etter Åslaug Haga. Tror du hun vil være lettere enn Haga til å overtale til å skifte politiske venner?

- Jeg klarer ikke å skille henne fra Haga politisk, men den rødgrønne regjeringen hefter ikke med henne som prosjekt på samme måte som med Haga.

Venn med Jens
Men Sponheim har en sikker venn, er og det er statsminister Jens Stoltenberg (Ap). De var tilfeldigvis på samme sted i påsken, og Stoltenberg sendte Sponheim en sms med spørsmål om de skulle ta en skitur sammen. Nå har Sponheim invitert Stoltenberg på fisketur til sommeren, og statsministeren har sagt at han kommer.

Men Venstre-lederen har ingen plan om å invitere Ap til et regjeringssamarbeid.

- Jeg tror han kjenner veldig godt hvor han har meg, jeg er veldig klar på at det er umulige grenser som gjør at Venstre ikke kan gå i regjering med Ap, sier han.

- Uaktuelt å støtte Ap
Sponheim tror at det er tre aktuelle regjeringsalternativer ved stortingsvalget neste år.

Det første er at vi får en mindretallsregjering med Ap, den andre at Høyre, KrF og Venstre får så mange stemmer at de kan danne regjering, og at Høyre vil velge denne modellen framfor Frp. Det siste alternativet er at Frp danner regjering alene.

Sponheim sier at han ikke vil støtte en mindretallsregjering med Ap, men Venstre vil støtte en slik regjering fra sak til sak.

Sponheim fikk også full aksept på partiets landsmøtet som ble avsluttet søndag for den totale avvisningen av Frp. Det er ikke uaktuelt for Venstre å støtte en regjering der Frp sitter i regjering, til tross for at Venstre er et borgerlig sentrumsparti. Sponheim synes nemlig at Frp er altfor langt på høyresiden for Venstre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere