RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak-invasjon ga regjeringskrise

Statsminister Bondevik ville trekke seg om ikke utenriksminister Petersen sa nei til krig.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) var beredt til å gå av før USA og Storbritannias invasjon av Irak for fem år siden. Bondevik var fast bestemt på å si nei til å støtte en krig uansett, mens utenriksminister Jan Petersen (H) for all del ville unngå å kritisere amerikanerne.

Først ti dager før krigsutbruddet sa utenriksminister Petersen seg enig med Bondevik om at Norge ikke burde støtte en Irak-invasjon. Det skriver Aftenposten om tidligere ukjente detaljer fra striden i regjeringen før invasjonen i mars 2003.

Spørsmålet var i ferd med å utvikle seg til et mareritt for samarbeidsregjeringen mellom KrF, Høyre og Venstre. Bondevik ønsket å si nei til å støtte en invasjon uansett, og sette vennskapet med USA på prøve. Samtidig ville Jan Petersen gjerne støtte et vedtak i Sikkerhetsrådet som ga USA og Storbritannia lov til å gå til krig.

Utad var regjeringskollegiet enige om å følge FN-sporet, som innebar at Sikkerhetsrådet skulle bli enige om en nytt vedtak før invasjonen. Det skjedde imidlertid aldri.

- Petersen syntes ikke en krig mot Irak ville være direkte genial. Men selv under tortur ville du ikke fått Jan til å kritisere USA, sier en kilde til avisen om hva utenriksministeren tenkte.

Først under regjeringslunsjen 10. mars fortalte Petersen til resten av sine kolleger at han mener Norge ikke kan støtte en krig. Tre dager senere fikk Bondevik telefonen fra president Bush, hvor han viderebringer Norges standpunkt. Regjeringen sa nei til krigen i Irak, fordi de mente det folkerettslige grunnlaget var for tynt, men anklaget likevel aldri USA for brudd på folkeretten.

Amerikanske og britiske soldater gikk inn i Irak 20. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere