RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: INTS KALNINS (REUTERS)

Island vil søke EU-medlemskap

Sist oppdatert:
Island kan komme til å søke om EU-medlemskap til sommeren.

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir varslet onsdag at regjeringen vil legge fram et forslag for Alltinget om å innlede medlemskapsforhandlinger med EU. Dermed tar den islandske regjeringen med sosialdemokratene i førersetet et lite, men viktig skritt på veien mot EU-medlemskap, melder Reuters.

EU-debatt neste uke?
- Det vil komme en resolusjon fra regjeringen om forhandlinger med EU, sa statsminister Johanna Sigurdardottir på islandsk TV.

Hun sa ikke noe om når denne blir lagt fram, men en kilde sier til Reuters at dette trolig vil skje neste uke, når Alltinget er samlet. Sigurdardottir har tidligere uttalt at forhandlingene om Islands EU-medlemskap bør kunne starte i juni. Hun ønsker blant annet at sagaøya, som ble hardt rammet av finanskrisen, skal knytte seg til euroen.

Blir det slik Sigurdardottir tenker seg løpet, vil islendingene søke medlemskap mens Sverige har formannskapet i EU. Det skjer i juli.

Skeptisk koalisjonspartner
Statsministerens parti, sosialdemokratene i partiet Samfylkingin, har vært for å innlede forhandlinger om EU-medlemskap, mens deres koalisjonspartner, sosialistpartiet Venstre-Grønne, har vært skeptiske. De to partiene fikk velgernes tillit i parlamentsvalget i april. Flere analytikere har ment at lillebror i regjeringen vil være villig til å svelge kameler i EU-spørsmålet.

Siden den økonomiske krisen på Island kom til sine i oktober i fjor, har støtten for EU-medlemskap vokst i styrke.

Aps søsterparti
Norges statsminister Jens Stoltenberg har sagt han vil vente og se hva islendingene og søsterpartiet Samfylkingin gjør i forhold til EU før han kommenterer hva dette eventuelt får å si for den norske EU-debatten.

- Bør Norge stå alene?
- Jeg mener det norske politiske miljøet gjør klokt i å tenke gjennom situasjonen, hvis Island i løp av to år er med i EU. Da bør vi ta en grundig diskusjon om Norge bør stå alene uten innflytelse i dette samarbeidet, sier leder i Europabevegelsen, Svein Roald Hansen, til VG Nett.

- Truer ikke EØS-avtalen
Leder for Nei til EU, Heming Olaussen, mener Islands stilling aldri har vært avgjørende for om Norge skal søke om medlemsskap.

- Island har aldri vært noe tema i den norske debatten. Det er ikke noe i påstanden om at det skulle true EØS-avtalen dersom Island blir EU-medlem, sier Olaussen til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere