RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja til «designer-babyer»

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen
Sist oppdatert:
Sp og enkelte SV politikere bøyer av, og dermed er det klart at regjeringen sier ja til «designerbabyer».

Forslaget om endringer i bioteknologiloven som helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) sendte ut til høring ved påsketider i fjor, skapte sterk mottvilje hos flere Senterparti- og SV-politikere.

Ja til «designerbabyer»
Loven er blitt utsatt flere ganger. Men nå er det klart regjeringspartiene er også enige om at en kan sjekke genetisk om egg bærer på alvorlige, arvelige sykdommer før en setter egget inn i livmoren.

Det er dette som kalles for preimplantasjonsdiagnostikk, og som er metoden som åpner for at barn kan fødes som donorbarn for å redde alvorlig syke søsken. Det var dette det sto strid om i Mehmet-saken. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sørget sammen med et motvillig SV for å godta dispensasjon i bioteknologiloven for to år siden. Det åpnet for at seks år gamle Mehmet kunne få behandlingen familien ba om.

Ny nemnd
Ei ny nemnd skal ha myndighet til å avgjøre søknader om preimplantasjonsdiagnostikk. vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen i det enkelte tilfelle. Nemnda skal legge vekt på momenter som redusert livslengde, herunder hvilke smerter og belastninger sykdommen fører med seg. Eventuelle lindrende, forebyggende eller livsforlengende behandlingsalternativer skal også vektlegges av nemnda.

- Leter etter behandling
Regjeringen sier også ja til å forske på overtallige befruktede egg. I dag blir overtallige befruktede egg destruert, i stedet for å bli brukt i verdifull forskning.

Det er håp om at stamcelleforskning skal kunne bidra til å finne behandling for Parkinsons sykdom, hjerte- og karlidelser, multippel sklerose, diabetes, HIV/AIDS, kreft og flere andre sykdommer.

- Regjeringen mener det er viktig å benytte de mulighetene som vitenskapen gir til å skaffe kunnskap som i framtiden kan brukes til å behandle alvorlige sykdommer vi ikke har behandlingsmuligheter for i dag, skriver Brustad i en pressemelding.

SV-er beklager
Stortingsrepresentant Rolf Reikvam (SV) er sterkt imot regjerings beslutning. Han mener regjeringen beveger seg over et etisk grense som er svært uheldig.

- Jeg mener det er galt med selektering, å velge ut spesielle egenskaper hos mennesker. Veien derfra mot en rekke andre ting er kort, det gir uante konsekvenser å lage mennesker med beste egenskaper, sier Reikvam til Nettavisen.

Nei fra nemnda
Bioteknologinemnda sa nei til tillate at det «designes» babyer med det formål å hjelpe alvorlig syke søsken. Medlemmene av nemnda ga sitt innspill med sju mot seks stemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere