*Nettavisen* Nyheter.

Jagland er fortsatt Aps Nobel-kandidat

Tidligere Ap-leder og eksstatsminister Thorbjørn Jagland er fortsatt Arbeiderpartiets kandidat til å lede Nobelkomiteen, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til NTB. Foto: Toby Melville (Reuters)

– Jaglands kandidatur ble forankret i stortingsgruppa, sier Helga Pedersen.

21.05.14 18:48

Tidligere Ap-leder og eksstatsminister Thorbjørn Jagland er fortsatt Arbeiderpartiets kandidat til å lede Nobelkomiteen, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til NTB.

Sentrale Frp-ere har nylig lansert tidligere partiformann Carl I. Hagen som ny Nobel-leder, mens Høyre har signalisert at de kan tenke seg å bytte ut Jagland med en person utenfor landets grenser. Nevnte navn er Sveriges utenriksminister Carl Bildt eller tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan.

– Vi ser at det er spekulasjoner i mediene og det har også kommet direkte spørsmål til oss. Da er det greit å avklare: Thorbjørn Jagland er Arbeiderpartiets kandidat til å sitte i Nobelkomiteen og han er vår kandidat til å lede den, sier Helga Pedersen til NTB.

Nødvendig avklaring

Avklaringen kom under Aps gruppemøte i stortingsgruppa onsdag ettermiddag. Tidligere samme dag skjøt spekulasjonene om et spill i kulissene for alvor fart etter at politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten skrev i avisen at «gode, men ubekreftede rykter forteller at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen».

Det fikk kommunikasjonsbyråets administrerende direktør Per Høiby til å rykke ut med en uttalelse om at First House ikke jobber for kinesiske interesser.

Best kvalifisert

Pedersen sier at stortingsgruppa i Ap samlet seg om et soleklart ja til Jagland, forutsatt at han selv ønsker å fortsette i vervet.

Om kontroversene rundt Jagland som leder av Nobelkomiteen og enkelte av prisene, sier hun:

– Det er jo ikke Jagland som har delt ut de prisene, men en samlet komité. For øvrig er komiteen uavhengig av både Stortinget og regjeringen.

Pedersen sier Jagland er Aps kandidat fordi han har en bred utenrikspolitisk erfaring som gjør ham til en av de aller best kvalifiserte til å inneha vervet.

Åpen tilnærming

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier til NTB at Høyre først vil ta stilling til Nobel-kabalen når saken kommer til Stortinget til høsten.

Den nye fordelingen blir da at Høyre får to av plassene i komiteen, Fremskrittspartiet en plass og Arbeiderpartiet to plasser.

– Vi er åpne for å diskutere både navn og innretning. Det kan være tidligere topp-politikere, folk med annen bakgrunn – for eksempel akademisk, eller folk utenfor landets grenser. Dette kommer vi tilbake til når saken skal diskuteres til høsten, sier Helleland.

Tre av fem på valg

Nobel-komiteen velges av Stortinget i oktober etter innstilling fra presidentskapet.

Tre av de fem som utgjør komiteen er på valg i denne omgang: Foruten plassene til Jagland og Høyres representant Kaci Kullmann Five, skal også vervet som til nå har vært fylt av SV erstattes.

Denne plassen har den siste tiden blitt fylt av Senterpartiets Gunnar Stålsett, som har møtt i Ågot Valles sykefravær. Stortingets sammensetning gjenspeiles i komiteens sammensetning, og denne plassen overtas dermed av Høyre fra årsskiftet.

Formelt konstituerer komiteen seg selv, men det har vært vanlig at ledervervet på forhånd er avklart mellom partiene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.