RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jagland knuser Vallas forklaring

Sist oppdatert:
Stortingspresident Thorbjørn Jagland knuser Vallas fremstilling av det som skjedde i forbindelse med Reiss-Andersens avgang i 1997.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

På fredagens pressekonferanse forsøkte Gerd-Liv Valla å tilbakevise at hun i sin tid som justisminister løy da hun sa hun hadde vært i kontakt med den politiske ledelsen ved statsministerens kontor (SMK) da statssekretær Berit Reiss-Andersen ville slutte.

Valla viste frem en konvolutt som hun hevdet inneholdt et dokument som bekreftet dette, men hun ville ikke vise frem eller dele ut dokumentet.

Ifølge Berit Reiss-Andersen hevdet Gerd-Liv Valla den gang at hun måtte bli i jobben som statssekretær i tre uker ekstra etter eksplisitt ønske fra statsministerens kontor.

- Snakket aldri om å forlenge
Jagland bekrefter nå Reiss-Andersens versjon, og sier Valla aldri tok kontakt med ham etter at Reiss-Andersen leverte sin avskjedssøknad 23.mars 1997.

- Det som er sant er det som ble sagt på pressekonferansen at vi snakket om bytte av statssekretærer på et tidligere tidspunkt, men at hun aldri snakket om at hun ville forlenge Reiss-Andersens engasjement, sier Jagland til TV 2 Nyhetene.

Til NTB sier Jagland at Valla umulig kan ha snakket med ham om dette fordi han på det aktuelle tidspunktet var på påskeferie i Kautokeino.

Den andre som eventuelt kunne være informert er tidligere stabssjef Britt Schultz ved Statsministerens kontor. Hun har tidligere avvist overfor NA24 at hun var informert om at Reiss-Andersen ville slutte.

Gamle historier
Det var etter at Ingunn Yssen gikk ut med sin kritikk av Gerd-Liv Valla at bråket rundt henne som justisminister i 1997 dukket opp igjen. Da gikk to statssekretærer og en rådgiver av, angivelig i protest mot Vallas lederstil.

En av dem var altså Berit Reiss-Andersen. Da hun sa opp, sendte Valla henne en faks hvor hun viste til samtaler med Statsministerens kontor og ba henne fortsette i tre uker.

Denne forklaringen ser altså ikke ut til å rime med det Schultz og Jagland sier.

Selv holder Jagland muligheten åpen for at det dreier seg om en misforståelse. - Jeg holder åpent at det er en forklaring, og at man har snakket forbi hverandre. Det kan skje i slike systemer, sier han til NTB.

Men slik saken står nå etterlates det et inntrykk av at Gerd-Liv Valla har meddelt at Jagland at hun ønsket å skifte ut den politiske ledelsen, men ikke sagt dette til dem det gjelder.

Da Berit Reiss-Andersen sa opp, unnlot Valla å informere ledelsen ved Statsministerens kontor, som er statssekretærenes arbeidsgiver. I stedet fingerte hun kontakt med SMK for å få Berit-Reiss Andersen til å bli i tre uker ekstra.

Senere gikk Valla dessuten ut i media og hevdet at det var hun som tok initiativet til at den politiske ledelsen skulle skiftes ut. Dette ble benektet av dem det gjaldt allerede i 1997.

NA24 har fredag kveld forsøkt å innhente kommentar fra Gerd-Liv Valla om den nye utviklingen i saken, men uten å lykkes.

Innholdet i kommunikasjonen
NA24 har imidlertid vært i kontakt med en sentral kilde i LO i forbindelse med innholdet i kommunikasjonen mellom Valla og Jagland om en eventuell utskifting av den politiske ledelsen i Justisdepartementet. Dette er en kommunikasjon som ligger forut for Berit Reiss-Andersens oppsigelse.

Valla skal ha ytret ønske om å skifte ut medarbeiderne hun arvet fra sin forgjenger, Anne Holt, med egne folk, deriblant Ingunn Yssen fra Barne- og familiedepartementet, i Reiss-Andersens sted. Jagland skal ifølge NA24s kilde ha vært positiv til en slik fleksibilitet.

Men dette krevde at Vallas folk måtte være tilgjengelige for jobb i Justisdepartementet. Derfor var det trolig svært ubeleilig for Valla da Berit Reiss-Andersen sa opp.

- Fikk som fortjent
Reiss-Andersen er fredag kveld gjest på Først & sist med Fredrik Skavlan.

- Hevngjerrighet er menneskelig, jeg synes hun fikk som fortjent, sier Berit Reiss-Andersen om Valla.

Når hun får høre om Jaglands kommentar sier Reiss-Andersen:

- Det er hyggelig, men jeg har valgt å gjøre det slik: Jeg vet hva jeg har opplevd og jeg tar heller det som det er. For jeg har ikke bygget opp noen bevisførsel før dette. Jeg vet hva som er riktig. Jeg har ikke helgardert meg med å ringe rundt til en masse mennesker og si: «Hva kommer du til å si, hvis jeg sier sånn».

- Jeg vet det ikke er tilstrekkelig å ha et bevis, man må fremlegge et bevis, sier Reiss-Andersen med et kraftig stikk til Vallas konvolutt, som hun viste frem på pressekonferansen fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere