RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jansen ble for mektig

Sist oppdatert:
Knalltall for SAS Braathens gjorde Petter Jansen til en mektig mann i konsernet. Han måtte bort. Les hvordan her.

Søndag kom pressemeldingen fra SAS-konsernet. SAS Braathens-sjef Petter Jansen hadde fått sparken fra stillingen som toppsjef for den norske armen av det skandinaviske flyselskapet. Allerede 8. juni hadde Jansen fått beskjed om å trekke seg eller få sparken som sjef for SAS Braathens.

Da hadde SAS-konsernets toppledelse rottet seg sammen for å sparke den norske toppsjefen. Han hadde fått for mye makt.

NA24 - din næringslivsavis

- Styret i SAS Braathens og Jansen er kommet til at de har ulike oppfatninger i sentrale spørsmål om hvordan den framtidige strategien skal utformes, het det diplomatisk fra konsernets pressetalsmann.

Norge vs. resten
Det kom overraskende på mange. En sentral SAS Braathens-leder forteller at det kom som lyn fra klar himmel.

- Og hvorfor det skjedde er det bare de fem på toppen som vet, sier vedkommende til NA24.

I ettertid har det kommet frem at det har vært en konflikt mellom Jansen og avtroppende SAS-sjef Jørgen Lindegaard om hvor styringen av SAS Braathens skal ligge. Han hadde blant annet kjempet med nebb og klør mot at SAS-ledelsen skulle ta makt fra Norge og overføre til konsernet sentralt.

Petter Jansen har ledet integreringen av SAS og Braathens til ett flyselskap, og skapt resultater. I fjor var SAS Braathens det eneste av de tre nasjonale flyselskapene som gikk med overskudd. Selskapet leverte driftsresultat før avskrivninger på 629 millioner svenske kroner. Over en milliard bedre enn danske SAS. I Sverige var underskuddet på 338 millioner svenske kroner før skatt.

LES OGSÅ: Alt om SAS-bråket.

Norge finansierte resten
Etter det NA24 erfarer har SAS Braathens i realiteten finansiert underskuddsoperasjonene i Sverige og Danmark.

- SAS Braathens har på det nærmeste betalt lønn for alt flyvende personell i Sverige og Danmark, og en stor del av overskuddet er pløyd ned i underskuddene der, sier en sentral kilde i SAS-systemet til NA24.

SAS Braathens omsatte for 12,2 milliarder svenske kroner i fjor, mot Danmarks 10,2 og Sveriges 7,7 milliarder. Det skal ha kommet som en overraskelse på mange hvor stort SAS Braathens har blitt i SAS. Dette ga Petter Jansen makt.

- Det er neppe klart for alle hvor sterk Norge har blitt i selskapet kommersielt sett, og på toppen satt Petter og var blitt relativt autonom, sier den samme kilden.

Et eksempel er sommerkampanjen SAS Braathens satte i gang for å blidgjøre kundene etter aksjonene i vinter. SAS Braathens solgte 100.000 billetter og resultatene hoppet i været i mai og juni i år, men det ble gjort mot konsernledelsens vilje.

Jansen fikk for mye makt
Det passet relativt dårlig i et system som av mange blir omtalt som toppstyrt og sentralisert. For de seks i det såkalte general management, hadde Petter Jansen fått for mye makt. De danske pilotene var tidlig ute med å foreslå at Jansen burde erstatte Lindegaard, selv om SAS ikke har en tradisjon med å rekruttere ledere internt. Det eneste tilfellet er Jan Reinås, som gjorde suksess som sjef for SAS i Norge, og satt ett år etter at Janne Carlzon ga seg i 1993.

Men siden Lindegaard trakk seg så raskt, ble det viktig å få inn en sjef kjapt. Dermed kunne det være aktuelt å hente en sjef internt.

- Jeg tror en del av de som sitter i general management så sine posisjoner som truet om Jansen tok over. Det var rett og slett styrken til Jansen. Det ser du også på populariteten i organisasjonen. De så at det var en som ikke ga etter for konsernledelsen, sier en kilde til NA24.

Konsernledelsen består, i tillegg til toppsjef Jørgen Lindegaard, av viseadministrerende direktør Gunnar Reitan, finansdirektør Gunilla Berg, konserndirektørene John S. Dueholm og Håkan Ericson i tillegg til Bernhard Rikardsen. Sistnevnte holdes av flere som en viktig brikke i dette spillet. Han er direktør med HR-ansvar (HR = Human resources, journ.anm.). Sammen med Gunnar Reitan er han den av de seks med lengst erfaring fra SAS-ledelsen.

Kronprinsene var redde
- Hvem som fjernet Jansen? Kronprinsene, som alle er redde for at han kommer og tar jobbene deres, sier en kilde. Jansen skal ikke ha lagt skjul på at det kunne bli opprydding i toppledelsen om han tok over etter Jansen.

- Petter ble for truende for de fem. Jørgen er jo på vei ut. I general management sitter det folk som har sittet der veldig lenge og som har sterke posisjoner i konsernet, sier en annen, som stiller spørsmål ved hvorfor sjefene i de nasjonale flyselskapene ikke sitter i toppledelsen.

- De har liten påvirkning på sin egen situasjon.

I et styrevedtak fra 2004 heter det at SAS skal « bolagiseres» i nasjonale flyselskap, med egne, autonome styrer som skal handle tjenester til markedspris. Men dette så Jansen lite til. SAS Braathens måtte kjøpe tjenester av SAS Ground Services og SAS Cargo, selskaper som opererte med høyere priser enn markedspris, og gikk med store overskudd.

- Det ble sagt at vi kunne kjøpe tjenester på Gardermoen fra andre selskaper enn SGS, for eksempel Serviceair. Men i realiteten fikk vi ikke det, sier en kilde, som hevder det kunne betydd flere hundre millioner ekstra på bunnlinjen til SAS Braathens om de hadde kjøpt tjenestene til markedspris.

En finger med i det meste
Bolagiseringen som ble gjennomført gikk fort i Norge, og resultatene kom raskt. Da så toppledelsen i konsernet at de mistet posisjon og autoritet.

- De begynte å reversere prosessen og ville sentralisere. Det som skulle egentlig være et tema på styremøtet i går og i dag, men det har kommet såpass klare utsagn fra norske politikere at det har blitt utsatt, sier en kilde.

Tidligere har det vært spekulert i at denne sentraliseringen vil føre til at både rutenett og arbeidsplasser i Norge blir truet.

Lindegaard har ved flere anledninger avvist at det var hans beslutning å sparke Petter Jansen. Det er det ingen av de kildene NA24 har snakket med som tror på. SAS-konsernet er preget av en dansk lederkultur.

- Han har en finger med i det meste og ingenting skjer i SAS uten at Lindegaard er involvert, sier en kilde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere