Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har blitt kalt «rasist», «bitch» og «drittkjerring»

Frp-politiker forteller om sjikane, mobbing, drapstrusler og fysiske angrep.

TROMSØ (Nordlys): Den framtredende Frp-politikeren Line Miriam Sandberg i Lenvik forteller at hun har opplevd mye mobbing, sjikane og drittslenging i løpet av sin fartstid på 10 år i politikken i Troms.

- Jeg har blitt kalt «rasist», «bitch», «drittkjerring» og alt mellom himmel og jord, sier hun.

Sandberg forteller at hun etter å ha blitt sjikanert i drosjekøer har lagt om sin rutine når det gjelder drosje.

- Nå tar jeg bare drosje tidlig på kvelden.

Les saken i nordlys.no

Hun plages også av det hun kaller «stalkere».

- Det er folk som ringer og ringer, mailer og mailer. Det ryr inn. Både mengden og innholdet kan være ubehagelig.

Samtidig som sjikanen og mobbingen er belastende, understreker hun at det bare dreier seg om en liten del av alle henvendelser hun får.

- Jo mer du stikker deg fram i offentligheten, desto mer er du utsatt for dette. Det er en belastning du må regne med, og jeg har lært meg å leve med det. Man blir ganske tykkhudet etter hvert, sier hun.

- Tøffere og tøffere
Hun er gift med rikspolitikeren Per Sandberg (Frp), som har vært utsatt for enda mer alvorlige trusler. Også drapstrusler og fysiske angrep.

- Vi er nok i en særstilling siden vi er et par. Vi har mottatt trusler i postkassen og har måttet installere alarm i huset, sier Line Miriam Sandberg.

Per Sandberg forteller at han to-tre ganger har anmeldt saker til politiet. Dette ligger noe tilbake i tid.

- Men generelt vil jeg si at det har blitt tøffere i politikken i seinere år, både internt og eksternt. Stadig oftere er det personen som angripes, og ikke politikken.

- Hva slags karakteristikker har du måttet tåle?

- Det finnes vel ikke ei bikkje jeg ikke er sammenliknet med, unntatt puddel. Men det verste er rykter og usannheter som blir spredd, og som er vanskelige å forsvare seg mot.

- Har du noen gang vurdert å gå ut av politikken på grunn av mobbing og sjikane?

- Det har jeg ingen kommentar til, svarer Per Sandberg.

Kvinnene kvier seg
Etter en ANB-undersøkelse kom det fram at hele 547 av 1321 folkevalgte har opplevd sjikane, mobbing eller utilbørlig oppførsel.

- Det er ikke hyggelige ting som blir sagt. Det er bare et par uker siden jeg fikk noen ramsalte uttalelser min vei. Det er veldig ubehagelig, men man «lærer seg» å leve med det, forteller Alta-ordfører Laila Davidsen (H).

Ifølge undersøkelsen er det Finnmark og Nord-Trøndelag som er de verste fylkene, hvor halvparten av de folkevalgte opplever slik hets.

- Dette kan føre til et demokratisk problem. Folk kan kvie seg for å ta verv, eller å uttale seg, og det er veldig synd. Folk skjønner ikke at vi faktisk ønsker å gjøre en god jobb, og jeg føler mange har inntrykk av at alle politikere farer med usannheter. Vi blir jevnlig mistenkt for å lyge, sukker Davidsen.

Anne Marit Bjørnflaten (Ap) fra Tromsø deler synet til Davidsen, og frykter det spesielt fører til at kvinnene skyr politikken.

- Alle tilbakemeldingene på nett gjør at mange kvinner styrer unna. Man må beskytte seg selv, og det gjelder å ikke lese kommentarfeltene og nettdebattene, oppfordrer hun.

Intern mobbing er verst

Tidligere Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen (Ap) tror det er den interne mobbingen som setter sterkest spor.

- Når du opplever slike ting internt i eget parti er det nok enda mer sårt. Det skjer mye, og er atskillig verre. Det har grobunn i karrierejag, og fører til harde forhold når det skal konkurreres om de feteste jobbene, framholder Kristoffersen.

Han tror dette er verst fordi de som holder til i samme parti bør skjønne hvilket press det medfører å stå i en slik posisjon.

- Det er noe forbannet svineri, og det må ryddes opp i. Man kan ikke skremme folk bort fra politikken, raser eks-ordføreren.

- Respektløst gørr

Hans arvtaker i Tromsø var Arild Hausberg (Ap), som trakk seg tilbake fra politikken da Jens Johan Hjort tok over som ordfører i 2011. Han opplevde ikke at det ble for mye mobbing, men mener det må bort.

- Det er klart det er alvorlig. Jeg leste lite slike ting, men det er der hver gang. Jeg oppfatter det som respektløst gørr, sier Hausberg, som mener media må være mer kritisk til både kilder og de som kommenterer saker uten å stå fram med fullt navn.

Selv opplevde han at en NRK-journalist brukte en anonym kilde i Ap, som var kritisk til han, for å fronte oppslag som skapte negativ blest.

- En gang svarte jeg og ba den eller de stå fram. Jeg hørte aldri noe og det gjorde meg ingenting, men i ettertid ser jeg på det som unødvendig og det kan oppleves hardt. Man bør slutte opp om den i frontposisjonen og ta konflikter internt, råder han.

Avhengig av ytringsfrihet
Per-Willy Amundsen (FrP) legger ikke skjul på at han selv har opplevd netthets, men vil ikke gå nærmere inn på dette, ettersom han ikke ønsker å gi de som står bak oppmerksomhet.

- Jeg tar meg i svært liten grad nær av dette, men dersom det er ting som kan virke truende og går ut over familie og slikt så blir jeg veldig sint. Jeg har ellers et avslappet forhold til hva folk måtte mene om meg, og lar meg ikke engasjere om folk sier i sosiale medier at jeg er en fæl fyr eller «dum».

Amundsen mener det er viktig at man ikke stigmatiserer de som har meninger som skiller seg fra majoriteten. Da blir det lettere å komme med slike angrep.

- Ytringsfriheten er ganske fundamental. Vi er sterkt avhengig av den, fastslår han.

Les flere saker i Nordlys

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken