RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens freder mødrene

Foto: TV 2 test
Sist oppdatert:
Statsministeren gjør det klart at det er uaktuelt å ta av mors fødselspermisjon og gi til far.

- Jeg går imot forslaget fra Likelønnskommisjonen, sier Jens Stoltenberg (Ap) til Nettavisen.

Dermed slakter statsministeren forslaget fra Likelønnskommisjonen om at mødre bør gi en tredel av fødselspermisjonen til fedre. I dag er det mødrene som tar ut mesteparten av foreldrepermisjonen. Noe som gjør kvinner til lønnstapere, ifølge Likelønnskommisjonen.

Hva mener du om en tredeling av pappapermen? Si din mening og delta i debatten nederst i saken.

- Ingen grunn til lenger permisjon
Kommisjonen mener at det ikke er grunn til å øke lengden på fødselspermisjonen. De ønsker at en tredjedel av foreldrepengeperioden skal reserveres til far og en tredjedel til mor, etter mal av den islandske foreldrepengeordningen.

Tredelingen av fødselspermisjon raser i de tre regjeringspartiene. Den nye barne- og likestillingsministeren skal behandle saken i stortingsmeldingen om menn og likestilling som etter planen skal være klar i mai.

- Holder løfte
Men nå gjør Stoltenberg det klart at regjeringen vil holde seg til Soria Moria-erklæringen. Der lover regjeringen at fødselspermisjonen skal økes med fem uker, og at de ukene skal gis til far.

- I denne perioden er det ikke lagt opp lagt opp til det spørsmålet (en tredeling uten økt fødselspermisjon, red.anm). Der er regjeringsplattformen veldig klar, sier Stoltenberg til NRKs Her og Nå.

Han legger til at regjeringen økte fedrekvoten med ei uke i 2006.

- Da tok vi ikke ei uke fra mor, men utvidet fødselspermisjonen. Vi har også utvidet muligheten for pappaperm for selvstendig næringsdrivende. Vi har laget større og bedre ordninger og ikke tatt fra kvinner, sier Stoltenberg.

Advarte Jens
Dermed beroliger Stoltenberg fylkesordføreren i Sør-Trøndelag som advarer statsministeren om at han kan tape valget i 2009 hvis han tar fødselspermisjon fra mor og gir til far.

- Forslaget innebærer en alvorlig svekkelse av velferden for en rekke av landets lavtlønte kvinner. Å gå til valg i 2009 med makstid på 6 måneder fødselspermisjon for kvinner i lavlønnsyrker vil medføre velgerflukt i titusentall fra Arbeiderpartiet, sier Sandvik til Nettavisen.

- For slitsomt
Stoltenberg minner om at han i sin tid leder Mannsrolleutvalget.

- Da foreslo vi at fire uker skulle forbeholdes far. Det ble innført ved at vi innførte fire nye uker, ikke at vi tok uker fra mor.

Stoltenberg begrunner sitt avslag til Likelønnskommisjonen med at han mener det er for tidlig for en del kvinner å gå ut i jobb litt i overkant av seks måneder etter en fødsel.

- Det mener jeg er for stramt. Mange foreldre ønsker dessuten å organisere fødselspermisjonen på ulik måte. Det bør ikke bli for stivbeint.

Anniken også imot
Anniken Huitfeldt (Ap), en sterk kandidat til å bli ny barne- og likestillingsminister, vil ikke ha tredeling av dagens foreldrepermisjon. May Hansen (SV) som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener derimot at mødre kan gå tilbake i arbeid etter tre måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere