Gå til sidens hovedinnhold

Jens måtte beklage feil

Statsminister Jens Stoltenberg måtte krype til korset i Stortinget onsdag.

STORTINGET (Nettavisen): Både KrF og Høyre krevde at statsministeren måtte be om unnskyldning etter at han sa fra Stortingets talestol at Frp hadde stemt for forslaget fra Bondevikregjeringen om øke egenandelen på fysioterapi.

Det hele startet da Frp-formann Siv Jensen angrep regjeringens fattigdomsplan i høstens første «spontane» spørretime i Stortinget. I denne timen fra 10.00 til 11.00 kan stortingsrepresentantene stille medlemmer fra regjeringen spørsmål som de ikke har varslet på forhånd. Onsdag var det statsministeren som møtte for å bli ”stilt til veggs”.

Se web-TV

- Regjeringen har fokusert mye på handlingsplanen mot fattigdom. Men en kvart millioner pensjonister lever på inntekt som ligger under fattigdomsgrensa til OECD, sa Frp-formann Siv Jensen.

- Øker egenandelene
Hun viste til at regjeringen ikke nevner minstepensjonistene med ett ord i fattigdomsplanen, men i stedet øker blant annet egenandelene i årets statsbudsjett.

Men dette ville ikke Stoltenberg ha på seg.

- Vi vil sørge for at minstepensjonistene får økt kjøpekraft neste år. Minstepensjonene skal vokse mer enn utgiftene neste år, og vi tatt hensyn til utgifter som moms. I tillegg øker vi bostøtten, som er viktig for mange minstepensjonister, og vi reduserer egenandeler mer enn Frp noen gang har gjort, sa Jens Stoltenberg, og viste til egenandelen på 50 kroner på fysioterapi som regjeringen nå har fjernet.

- Frp bør jekke seg ned
Da Per Sandberg (Frp) tilbakeviste at Frp noen gang har stemt for å øke egenandelen på fysioterapi, fikk Stoltenberg nok.

- Det nytter ikke hva Frp sier om egenandelene. Dette er nok et eksempel på at Frp sier noe, og gjør noe annet. Det nytter ikke med hoderisting. Frp bør jekke seg ned, sa Stoltenberg.

Men da gikk KrF-leder Dagfinn Høybråten, og tidligere arbeids- og sosialminister, opp på talestolen. Han bekreftet at Frp ikke hadde stemt for å øke egenandel på fysioterapi.

- Stoltenberg bør be Frp om unnskyldning, sa Høybråten.

Så var det Stoltenbergs tur.

- Mitt poeng er at Frp har stemt for mange usosiale forslag, men det er riktig at de ikke har stemt for økte egenandeler for fysioterapi. Selvfølgelig er jeg lei meg for at det, men poenget mitt er at Frp har stemt for en rekke andre forslag som innebærer usosiale kutt i helsevesenet, svarte han.

Krever unnskyldning
Da spørretimen var over, var Siv Jensen i fullstendig harnisk.

- Dette er veldig alvorlig og pinlig for statsministeren. Han oppfører seg som en annenklasses standup-komiker. Han kommer med direkte usannheter fra Stortingets talestol. Det sømmer seg ikke for en statsminister. Jeg hadde ikke trodd at han ville falle så lavt, raste hun.

Før spørretimen var over hadde Frp skrevet en pressemelding der partiet ber om en uforbeholden unnskyldning fra statsministeren.

- Det var statsministerens egen regjering som innførte egenandelen. Det er utenkelig at statsministeren ikke husket dette. Derfor forventer jeg en uforbeholden unnskyldning, skriver Siv Jensen i pressemeldingen.

- Saken ute av verden
Men det synes ikke Stoltenberg det er noen grunn til.

- Det er ikke noe mer å rydde opp i her. Jeg sa i salen at det ikke er riktig at Frp stemte for å øke egenandelen på fysioterapi. Jeg reagerer på at Frp fremstiller seg selv som om de aldri har stemt for usosiale kutt, mens de har støttet kutt til blant annet arbeidsledige og uføre, sier han.

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener at Stoltenberg burde vært sikker på at han ikke kom med feile påstander overfor Stortinget.

- Alle kan ta feil, men når det gjøres med så stor tyngde som statsministeren gjør her, ja, da har han et problem, sier Høybråten til Nettavisen.

- Bør Stoltenberg be om ytterligere unnskyldning?

- Nei, han sa seg lei for feilen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året