RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens sa nei til bøndene

Slik tvang Jens Stoltenberg bøndene i kne.

Natt til 17. mai gikk jordbruksforhandlingene i boks.

NA24 - din næringslivsavis

Staten og jordbruksorganisasjonene ble enige om en jordbruksavtale som innebærer en økt inntektsramme på 975 millioner kroner, som betyr en inntektsvekst på om lag ti prosent eller 17.000 kroner per årsverk fra 2007 til 2008.

En milliard under kravet
Det var 225 millioner kroner mer enn det første tilbudet fra staten, men 1,125 milliarder mindre enn det første kravet til bøndene.

Forhandlingene gikk langt på overtid, og bøndene var ikke fremmed for å bryte forhandlingene. Da NA24 snakket med bondelagets informasjonssjef Kjetil Randem onsdag ettermiddag, var det langt fra sikkert at de kom til å komme til en løsning.

Ifølge Nationen trodde organisasjonene i det lengste det var flere millioner å få ut av staten. Men Jens Stoltenberg skal ha satt foten ned.

Presset sitronen til siste dråpe
- Vi fikk det som var politisk mulig. Vi er sikre på sitronen er presset til siste dråpe, sier bondelagsleder Bjarne Undheim til avisen.

I en melding på Bondelagets nettsted forteller han om knallharde forhandlinger der utfordringen har vært å omsette politiske lovnader til inntektsvirkende tiltak for den enkelte bonde.

- Satte foten ned
Rammen skal ha blitt fastlagt av regjeringen allerede forrige fredag. Da satte Jens Stoltenberg og hans stabsjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ned foten og Senterpartiet måtte gi etter.

– Avtalen er et historisk løft for jordbruket. Vi må helt tilbake til 1970-tallet for å finne en like god avtale, uttalte landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen etter at forhandlingene var i boks.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere