*Nettavisen* Nyheter.

Jens til klimakrig mot Frp

Foto: Berit Almendingen

- Norske velgere har valget mellom å stole på 2500 klimaforskere eller Frps Øyvind Korsberg, sier statsminister Jens Stoltenberg.

08.02.07 16:57

FOLKETS HUS (Nettavisen): Under sin tale til Aps landsmøte torsdag raljerte statsministeren og Ap-lederen over Frps miljøpolitikk.

- Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Øyvind Korsberg hevder at klimaendringene er helt naturlige, og at det er altfor tidlig å si om endringene er menneskeskapte. Da har norske velgere valget mellom å stole på 2500 forskere eller Øyvind Korsberg, sa Stoltenberg.

- «Frps klimaekspert» ikke en konkurranseutsatt tittel, la han til, og høstet applaus fra salen.

- Uansvarlig
Stoltenberg utfordret Frp til å endre kurs.

- Det er et veldig stort problem at et stort norsk parti står for en uansvarlig politikk som fører til store klimaproblemer. Derfor er min utfordring til Frp: Erkjenner dere at vi har et klimaproblem på jorda? At det var feil i alle år å si at vi ikke har menneskeskapt oppvarming, og at det var feil å stemme imot Kyoto-avtalen, den eneste internasjonale avtalen for å hindre global oppvarming, sa han.

- Ap er best på løsninger
Samtidig som han gikk til miljøkrig mot Frp, sa Stoltenberg at det er de sosialdemokratiske ideene som kan løse miljøproblemene.

- Det er enda lettere å argumentere for at fellesskapet kan ta ansvar for miljø enn for velferd. En kan stykke opp eldreomsorg, og skole og få ulikheter, men ren luft kan ikke stykkes opp. De sosialdemokratiske ideene er overlegen de borgerlige ideene når det gjelder miljø og felles natur, sa Stoltenberg.

Ap = miljøparti
Stoltenberg mener at Ap har vært en pådriver i miljøpolitikken. Han viste til at Norge var det første landet som opprettet et miljøverndepartement, og at Norge var pådrivere for Rio-konferansen og Kyoto-avtalen.

- Ap har en stolt miljøhistorie. Den tradisjonen vil jeg gjerne få lov til å videreføre i Det Norske Arbeiderparti, sa han til stor applaus.

EU-krav
I forrige uke fikk miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) gjennomgå fordi hun sa at Norge vil følge EUs forpliktelser for CO2-utslipp. I talen lovte Stoltenberg at Norge skal være «minst» like god som EU.

- Norge skal oppfylle Kyoto-avtalen, og vi skal påta oss minst like store forpliktelser for det globale miljøet som EU, sa han.

Samtidig understreket han at minst 40 prosent av CO2-utslippene fra industrien i Norge skal være kvotepliktige innen 2010.

Mongstad
Stoltenberg sa Norge vil ta sine utslippsforpliktelser, men la vekt på at reduksjoner i utlandet er mye mer lønnsomt.

- Jeg er tilhenger av CO2-rensing på Mongstad-anlegget. Men jeg er opptatt av at vi både utvikler teknologi i Norge, og får til reduksjoner i utlandet som er mange ganger så lønnsomme, sa han i den vel times lange talen.

Er Frps miljøpolitikk uansvarlig? Si din mening her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.