RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens viktig for kontrakten

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
StatoilHydro hadde neppe fått Sjtokman-kontrakten uten regjeringens hjelp.

Det er ikke tilfeldig at president Vladimir Putin ringte statsminister Jens Stoltenberg for å informere ham om utfallet av Sjtokman-forhandlingene. Uten regjeringens engasjement er det ikke sikker at det hadde blitt noen gassavtale på den nyfusjonerte oljegiganten.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg har engasjert meg så godt jeg kunne i denne saken, men det er fortsatt mye som skal gjøres, sier statsministeren.

Se TV 2 Nyhetskanalens intervju med Jens Stoltenberg - saken fortsetter under:

194952

Tror regjeringen har vært viktig
Han har diskutert saken med Putin ved flere anledninger. Under et telefonmøte i september var dette eneste tema, og det var et viktig tema da Stoltenberg møtte Putin i Helsingfors og St. Petersburg tidligere i år.

- I Russland blir det ikke tatt en slik beslutning uten at Putin er enig. Han må godkjenne det før det blir undertegnet. Jeg tror regjeringens innsats har vært viktig, sier Hallvard Bakke, russlandsekspert og handelsminister for Ap på 70-tallet, til NA24.

- Det er ingen tvil om at det var påtrykk fra den nye franske presidenten som gjorde at Total fikk avtale for en stund siden. En grunn til at man tar sånne ting opp på høyeste politiske plan er jo at man regner med at det har betydning, legger han til.

Et politisk forhold
Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved NUPIs avdeling for Russlandsstudier, minner om at både Gazprom og StatoilHydro har betydelig statlig eierskap.

- Det har helt fra begynnelsen av ikke bare vært et rent næringsmessig forhold, men også et politisk forhold, forteller Godzimirski.

- Vi må huske at dette er ikke et hvilket som helst selskap. Det bærer Russland på sine skuldre. Det at det er en pengemaskin, gir det en viktig politisk rolle i Russland, sier forskeren, som deltar i et prosjekt som kartlegger utvikling og rammevilkår for russisk olje- og gassindustri.

Det har vært kontakt mellom norske og russiske myndigheter om Sjtokman-utbyggingen over lengre tid.

Ønsket å gi politisk støtte
- Det vi har gjort helt klart er at vi ønsker å gi politisk støtte til de forhandlingene som har foregått, sier statsministeren og legger til at en av begrunnelsene for å slå sammen Statoil med Hydros olje- og gassdivisjon var for at de skulle stå sterkere sammen.

Ifølge Stoltenberg mente russerne at det var merkelig at den Norge ønsket innpass, ikke bare med ett, men med to selskaper.

- Det Putin har understreket er at han ser at den styrken StatoilHydro har kan bidra til å løfte så store prosjekter, sier Stoltenberg og legger til:

- Det var krevende å forklare russiske myndigheter at vi hadde to selskaper som ville delta. Det var en av begrunnelsene for at vi støttet fusjonen. Det var krevende å finne en løsning når vi hadde to selskaper, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere