*Nettavisen* Nyheter.

Jens vil betale klimaskatt

Statsminister Jens Stoltenberg under nyttårstalen. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Jens Stoltenberg vil betale for statsansattes CO2-utslipp når de er på flytur.

01.01.07 22:24

Se talen på web-tv.

I nyttårstalen, som ble sendt på TV 2 og NRK mandag, tok Stoltenberg til orde for økt innsats mot klimagass-utslipp.

Les også: Enda varmere i 2007

Optimisme nødvendig
- Vi må ha tro på at det går an. Uten en slik optimisme mister vi handlekraft. Og vi trenger handlekraft for å møte vår tids store utfordring: I store deler av landet har vi hatt de varmeste høst- og vintermånedene på 100 år. Vi merker det nå i det daglige: Skiene har fått stå i fred, barn lager ikke snømenn og forskere varsler at isbjørnen er truet, sa Stoltenberg.

- I England brukte de tidligere kanarifugler som varslere for gruvearbeiderne. Når kanarifuglene sluttet å kvitre, var det varsel om dårlig luft i gruven, og arbeiderne måtte komme seg ut. I vår tid er det ikke gule kanarifugler som varsler, men gule hestehov der snøen skulle ligge. Avisa Nordland kunne i desember fortelle om en forvirret hestehov i grøftekanten. Dette er et varsel vi må ta på alvor. Vi må ta ansvar. Klimagassutslippene må ned. Norge påtar seg en pionérrolle når vi har bestemt av gasskraftverket på Mongstad skal ha rensing av CO2, hevdet statsministeren.

Kjøper kvoter
I talen røpet Stoltenberg at regjeringen har besluttet å kjøpe klimakvoter som tilsvarer de CO2-uslippene som forårsakes av at statsansatte reiser med fly internasjonalt.

- Hvis bare noen gjør dette betyr det lite. Hvis mange blir med, betyr det mye. Vi ønsker å sette et eksempel, sa statsministeren

Når Norge kjøper slike kvoter, reduseres mengden av kvoter som kan gi rett til utslipp fra andre kilder. Dermed går de samlede klimagassutslippene ned. Flyreiser er ikke kvotepliktige etter internasjonale regler i dag.

Ny teknologi
Stoltenberg henviste deretter til den amerikanske presidenten Kennedy, som i sin tid fastslo at amerikanerne skulle lande på månen innen ti år.

- Det var få som trodde det var mulig, men de satte seg et mål og nådde det. Vår visjon er at vi innen syv år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser. Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes med dette, tror jeg verden følger etter. Dette er et stort prosjekt for landet – dette er vår månelanding, fastslo Jens.

Statsministeren brukte andre deler av talen til å rose personer som driver med frivillighetsarbeid og frivillige organisasjoner. Også norske soldater i Afghanistan og kongefamilien fikk ros av Stoltenberg.

Vil utrydde fattigdom
Statsministeren siterte fredsprisevinner Muhammed Yunus, som har sagt at vi kan utrydde fattigdommen.

- Dette målet har aldri før vært innen rekkevidde. Nå er det mulig, sa statsministeren.

Norges Naturvernforbund er fornøyd med talen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag