Jens vil ruste opp 1000 skolebygg

Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

- Norge har et handlingsrom som knapt noe annet land har, sier statsministeren.

25.06.13 13:01

YOUNGSTORGET (Nettavisen): På kort varsel og 76 dager før valget kalte Arbeiderpartiet tirsdag morgen inn til pressekonferanse med tre av sine toppolitikere; statsminister Jens Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Trond Giske.

Rentekompensasjon
Arbeiderpartiet varsler store investeringer innen helse og skole. Stikkordet er å øke ordningen med rentekompensasjon, som Ap innførte for tolv år siden. Sykehusene og kommunene skal få anledning til å låne mer og øke sin nedbetalingstid.

- Norge har muligheter, Norge har et handlingsrom som knapt noe annet land har, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Her kan du ta Nettavisens valgtest.

Seks nye byggeprosjekter
Han påpekte at det er viktigere med skole og helse, framfor skattekutt.

- Vi åpner nå for å øke sykehusenes låneandel for større investeringer, fra 50 prosent til 70 prosent, og utvide nedbetalingstiden fra 20 til 25 år. For å utnytte denne muligheten vil vi også foreslå å øke bevilgningene til sykehusene over statsbudsjettet. Det vil øke investeringene, sa statsministeren og Ap-lederen.

3640573

Arbeiderpartiet vil fullføre åtte store byggeprosjekter, og legger opp til å sette i gang seks nye byggeprosjekter innenfor helseområdet.

- Det kommer i tillegg til en rekke opprustingsprosjekter ved norske sykehus, ifølge Stoltenberg.

- Skal oppruste 1000 skolebygg
Stoltenberg ønsker også å bruke 20 milliarder kroner til oppussing og oppgradering av skolebygg de neste fem årene, ved å øke dagens ordning for rentekompensasjon for skolebygg.

Denne satsingen skal ifølge Arbeiderpartiet gi rom for opprusting av minst 1000 skolebygg de neste fem årene.

- Dette er et formidabelt løft for den norske fellesskolen, poengterer Trond Giske.

Følg debatten om Arbeiderpartiets valgløfter og andre temaer i Nettavisens valgblogg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

Står foran skoleinvestering
- Gjelder denne ordningen også nye bygg? Hvis ikke, må vi kanskje tenke nytt når det gjelder den nye skolen vi har tenkt å bygge, sier Aina Sletner, gruppeleder for Ap i Aurskog-Høland kommune.

Som kommunepolitiker gleder hun seg over at Arbeiderpartiet varsler betydelige investeringer innen skole og helse, for kommuneøkonomien er stram, og i Aurskog-Høland står de foran en investering på 300 millioner kroner på ny barne- og ungdomsskole.

For å få til dette løftet må Akershus-kommunen med 15.000 innbyggere doble sitt låneopptak, og i årene framover blir det nødvendig med kutt og innsparinger for å klare dette.

- Vi må iallfall kutte 20 millioner kroner på budsjettene. Det kan vi ikke gjøre uten at det merkes, og det jeg frykter at vi må kutte så mye at det går ut over tjenestetilbudet.

- Ap har vært ute og lovet penger til kommune-Norge før. Vi husker løftene om å fylle svømmebassengene. Hvordan gikk det med de løftene?

- Vi har fire fulle svømmebassenger i Aurskog-Høland, så når vi greier det, må andre kommuner greie det. Her hjelper det ikke å legge skylda på staten. Det er kommunene som må gjøre dette, mener Sletner.

Som Ap-politiker håper hun ikke overraskende på en rødgrønn seier ved stortingsvalget og mener det var mer smalhans i kommuneøkonomien den gang Høyre satt med makten.

- Det spiller en rolle hvem som sitter med regjeringsmakten, sier Sletner.

Debatten om Arbeiderpartiets investeringsutspill er i full gang.

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.