Jernkvinne mot kjønnskvotering

Foto: Terje Heiestad

Hun var forhåndsfavoritt til den mektige DnB NOR-jobben, og sitter i et utall styrer. Men Gunn Wærsted vil ikke høre snakk om kvinnekvotering.

Gunn Wærsted har vært styreleder ved Handelshøyskolen BI i seks år. 1.august går hun av.

NA24 - din næringslivsavis.

- En av de viktigste jobbene som styreleder for Handelshøyskolen BI har vært flytteprosessen fra Sandvika til Nydalen, sier Gunn Wærsted til NA24.

Ikke for kvotering til styrerommet
Etter at hun overlater styrevervet på BI til Inge K. Hansen den 1. august, har hun nok med jobben som konsernsjef i Sparebank 1 Gruppen og uttalige styreverv.

Hun er glad for at flere og flere kvinner kommer i sentrale posisjoner, men er prinsipielt imot kvotering av kvinner til styrerommet.

- Det er et spørsmål jeg ofte får fra journalister. Og jeg synes det er vanskelig, sier hun til NA24.

Wærsted mener det er veldig viktig med balanse på de aller fleste felter - også kjønnsbalanse.

- Men jeg er i utgangspunktet ikke for kvotering av kvinner til styrerommene, sier hun.

Utdanningsmastodont
Handelshøyskolen BI flyttet til Nydalen i fjor. Høyskolen forlot helt nedslitte lokaler i landlige områder i Bærum rett utenfor Oslo. Det skapte rabalder, for det var stor uenighet internt om fremtiden til kunnskapsinstitusjonen.

- Det var en utrolig krevende, men også spennende prosess, sier Wærsted når hun ser tilbake på det som har gjort størst inntrykk gjennom seks år som styreleder.

Konserndirektør Jens Petter Tøndel på BI sier Wærsted gjorde en utmerket jobb og loset prosessen elegant i havn.

- Hun var styreleder i en avgjørende periode med flyttingen. Den saken ble kontroversiell, men med hennes ryddighet og systematisk jobbing gikk det nesten smertefritt, sier han.

I dag er BI-huset på hele 94.000 kvadrat, og hviler rett ved Akerselva med dyre boliger, tv-studioer og informasjonsteknologimiljøer på rekke og rad som naboer. Der holder 8.000 BI-studenter hus og pugger morgendagens økonomiforståelse. Prislappen på bygget er 2,1 milliarder kroner.

- Ideel skole
Hun har en ting på hjertet som irriterer henne, og som hun er glad for å dele med NA24s lesere.

- Det irriterer meg at mange tror Handelshøyskolen BI er en organisasjon som driver for profitt. Det mange ikke vet er at BI er en ideell stiftelse på samme måte som mange andre internasjonalt kjente universiteter, som for eksempel Harvard. Det betyr at overskuddet går direkte tilbake til institusjonen og dermed til studentene og samfunnet, sier hun.

Engasjementet er sterkt og hun taler med en sterk overbevisning.

- Dette er en problemstilling som har opptatt meg, sier hun.

Fremtids-BI
Som siste hånden på verket har hun i samarbeid med konsulentselskapet McKinsey laget en plan for fremtiden til Handelshøyskolen BI.

- Jeg har vært med på å legge fremtidsstrategien til Handelshøyskolen BI. Det har vært en morsomt og lærerik tid. Jeg mener det er viktig for en næringslivsleder også å sørge for å være tilstede på noen andre arenaer. Det gir et bredere perspektiv.

Hun sitter til daglig i styrerom med mange menn i mørke dresser. Og BI-miljøet har nok på mange måter vært mer fargerik.

- Husk at dette er et helt annet miljø enn det jeg vanker i til daglig, sier hun før hun må løpe i et annet møte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag