*Nettavisen* Nyheter.

Jobbe lenger for futen?

Gjennomsnittsnordmannen jobber mer enn halve året for å betale skatter og avgifter. Er det da riktig å øke skattetrykket ytterligere, spør NA24s kommentator.

(NA24-KOMMENTAR): Sist helg kunne du feire «skattefrihetsdagen». Den 22. juli var nemlig dagen da en gjennomsnittsnordmann var ferdig med å betale ulike skatter og avgifter til staten. Det man tjener resten av året beholder man selv.

Det er Skattebetalerforeningen som årlig beregner denne dagen. De siste årene har den gradvis kommet noe tidligere, men årets dag er uendret fra i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil ikke beregne
Fremskrittspartiet har foreslått at Finansdepartementet skal lage en offisiell beregning av skattefrihetsdagen, men finansminister Kristin Halvorsen har sagt kontant nei.

Det er ikke så overraskende, for skattefrihetsdagen setter fokus på hvor mye staten faktisk tar av pengene du tjener. Og denne regjeringen har jo tenkt å øke skattetrykket, i alle fall opp igjen til 2004-nivå. Fra Senterpartiet og deler av SV er det også kommet krav om enda større økninger. Da vil skattefrihetsdagen komme enda senere på året.

I dag er Norge blant landene hvor du må jobbe lengst for å betale skatter og avgifter. Sverige er angivelig på toppen av listen. Den svenske organisasjonen Skattebetalarna har beregnet landets skattefrihetsdag til 8. august.

I andre land kommer den vesentlig tidligere. I Storbritannia ligger dagen rundt månedsskiftet mai/juni, i USA kommer den allerede i april. Riktignok skal man ta forbehold om at beregningene utføres av ulike private interessegrupper, og metodikken er varierende og omdiskutert. Så sammenligninger skal tas med en stor klype salt.

Tankevekkende
Uansett er det tankevekkende hvis skatteøkninger nå gjør at vi skal nærme oss svenskenes skattefrihetsdag. Den norske staten er i en helt annen situasjon enn i de fleste andre land. Mens de fleste finansministre sliter med betydelig gjeldsrenter som må betjenes, kan Kristin Halvorsen tvert om melke oljefondet for flere titalls milliarder hvert år, og dette beløpet øker år for år.

Burde ikke da skattefrihetsdagen komme stadig tidligere? Symbolsk sett kunne det for eksempel være hyggelig om den kom før 1. juli, slik at man jobbet mindre enn halve året for futen.

Eller har de rødgrønne glemt denne delen av kampsangen Internasjonalen:

«I mot oss statens lover bøyes,
av skatter blir vi tynget ned.»

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.