RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

John Alvheim er død

Sist oppdatert:
Frp-politikeren John I. Alvheim er død, 75 år gammel.

Frp-formann Carl I. Hagen opplyser at han fikk melding om Alvheims bortgang ved 11.30-tiden i dag.

- Vi holdt deretter et ekstraordinært gruppemøte, der jeg holdt en minnetale, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Alvheims helse begynte å svikte etter at han gikk ut av Stortinget i høst, og han har i lengre tid vært innlagt på sykehus.

- Han har vært syk en stund, og det oppstod komplikasjoner. Han brukte mye av sine siste krefter i Stortinget. Det var umulig for oss å få ham til å trappe ned. Han stod på til det siste, sier Hagen.

Alvheim har vært en av de mest fremtredende politikerne i Frp, og markerte seg som en varm forsvarer av de svakes livsvilkår, ikke minst rusmisbrukerne.

- Med Johns bortgang er en gigant i norsk helsepolitikk og en gigant i Frp gått bort. Det er en trist dag, men vårt arbeid går videre. Det vil skje i hans ånd.

Alvheim ble født 21. mai i 1930.

Skrev bok
Noe av det siste Alvheim gjorde, var å skrive sin selvbiografi. Der tok han et oppgjør med politiske motstandere, skrev om sin oppvekst i fattige kår i Øygarden på Vestlandet, og om sin inntreden i politikken.

- Han var veldig opptatt av det. Det var en stor glede at han fikk gitt ut den, sier Hagen.

- Hvilken betydning vil du si Alvheim hadde for Frp?

- Han har hatt en enorm betydning og har hovedansvaret for at vi i dag framstår som et stort, seriøst og ansvarlig parti, som viser omtanke for de svake. Et parti som har en anerkjent, god helse- og eldreomsorgspolitikk.

Sint mann
Alvheim var kjent for sitt sterke engasjement for de eldre, syke og svake og hadde ikke noe i mot å bli kalt Norges sinteste mann etter kraftige utskjellinger av tilstanden i eldreomsorgen.

På Frps landsmøte i mai sa Alvheim fra seg alle sine verv i Frp, med tårefylt takk til dem som har betydd mest for ham gjennom en lang politisk karriere. Alvheim takket Carl I. Hagen og hans kone Eli og velgerne, og la ikke skjul på hvor mye barnetroen hadde betydd for ham.

- Den første takken går til han som ga meg livet – til ham som fikk brukt meg, kanskje slik han ville. Han viste meg veien. Han fulgte meg på veien. Det neste er takken til alle mine velgere, alle de der ute. Takk for alle de gode håndtrykkene og klemmene en gammel mann har fått, sa Alvheim.

Han ble valgt inn i FrPs sentralstyre i perioden 986-1996, og senere igjen fra 1999 til 2001. Alvheim ble valgt til 2. nestformann FrP i 2001, og fortsatt dermed i sentralstyret til han trakk seg på det siste landsmøtet.

Startet i KrF
Alvheim startet sin politiske karriere i KrF. Han var bystyremedlem for KrF i Notodden fra 1967 og satt som medlem i formannskapet. Han ble valgt inn som vararepresentant for KrF fra Telemark i perioden 1973-77.

Men i boken skriver Alvheim at han fikk problemer med takhøyden i KrF, og at han derfor valgte å skifte over til Frp.

I 1989 ble Alvheim valgt inn som fast representant for Frp fra Telemark. Etter fire perioder på Stortinget trakk Alvheim seg tilbake fra politikken nå i høst.

Alvheim ble valgt inn som medlem av sosialkomiteen allerede i 1989, og ledet de to siste årene komiteens arbeid.

Alvheim var utdannet sykepleier og diakon, og var direktør ved Notodden sykehus da han ble valgt inn på Stortinget for første gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere