*Nettavisen* Nyheter.

Jon Bing er død

Foto: Lynau, Jan Petter (VG)

15.01.14 14:14

Anders Heger minner ham slik: «En av vår tids fineste kultursjeler. God tur til Azur, Jon Bing. Takk for reisen.»

Jon Wessel-Aas skriver: «Vi, hans kolleger i @binghodneland, vil savne Jon Bing dypt.»

Bing kunne smykke seg med titlene forfatter, dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Forfatter og professor Jon Bing er død, 69 år gammel. – Han vil bli husket som en raus og kunnskapsrik personlighet, anerkjent verden over, sier kollegaer.

- Dette er fryktelig trist og vil bli et stort savn for oss, sier Jon Wessel-Aas, Bings partner i Bing Hodneland Advokatselskap, til NTB.

- Jon var utrolig raus. Både som fagperson og menneske øste han av alt han hadde å by på. Han er godt kjent som forfatter og fagperson i Norge, men han var nesten enda mer anerkjent i utlandet for sine spesialfelt, opphavsrett og teknologi, sier Wessel-Aas.

De siste ti årene har Bing slitt med helsen.

- Livet tæret på ham og det gikk litt opp og ned med helsen, likevel var ikke dette ventet.

Han ville fylt 70 år i år og skulle gå av som professor, men ingenting tydet på at han ville trappe ned aktiviteten.

Ettertraktet
Bing var ettertraktet i alle verdenshjørner som foredragsholder og rådgiver, både myndigheter og private ville ha tak i ham. Han regnes som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk og var dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. I 2006 ble han medlem av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), den internasjonale organisasjonen som administrerer internett, inkludert global tildeling av domener og internettadresser.

- Det er et verv med mye makt og tillit og sier litt om hvor høyt ansett han var, sier Wessel-Aas.

Science fiction
Bing har sammen med Tor Åge Bringsværd gitt ut en rekke bøker, skuespill og TV-manus innenfor science fiction-sjangeren, både for barn, ungdom og voksne. Han har dessuten forfattet en rekke faglitterære bøker, spesielt innenfor opphavsrett, juss og data.

Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1967 med novellesamlingen «Rundt solen i ring» – sammen med Tor Åge Bringsværd.

- En av vår tids fineste kultursjeler. God tur til Azur, Jon Bing. Takk for reisen, skriver forlegger Anders Heger på Twitter i en kommentar til Bings bortgang.

Ungdomsboken «Azur – kapteinenes planet» kom i 1975 og var det første av fire bøker om stjerneskipet Alexandria. Bing fikk både Dammprisen og Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for boken, mens tegneren Thore Hansen også fikk departementets pris for sine illustrasjoner til boken.

Sammen med Tor Åge Bringsværd sto Bing også for den første science fiction-serien på norsk fjernsyn, serien «Blindpassasjer» som gikk på NRK i 1978 og som innbrakte paret Rivertonprisen, og ikke minst flere episoder av suksessen «Helmer og Sigurdsson».

Rettsinformatikk
Jon Bing har også vært en engasjert og ofte benyttet etikkekspert når det gjelder teknologi og opphavsrett innenfor digitale medier. Han blir regnet som en foregangsmann innen rettsinformatikk i Norge.

- Takk for alt til ur-nerden i norsk offentlighet, mannen som lærte oss at IT var fremtiden, skriver astrofysiker Eirik Newth på Twitter.

Jon Bing ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999, var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet og har vunnet flere forfatterpriser – blant annet Rivertonprisen og Brages hederspris. Som tredje nordmann i historien er han innehaver av Nordisk juristpris.

Jon Bing fikk også Telenors forskningspris for sitt pionerarbeide og bidrag både nasjonalt og internasjonalt for fagområdet knyttet til data, telekommunikasjon og juss.

Jon Bing var født i Tønsberg, men vokste opp i Trondheim, dit familien flyttet fra Kragerø da han var tre år gammel. Han har bodd i Oslo i en årrekke. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.