RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jon Lilletun er død

Sist oppdatert:
Reaksjonene fra politikervenner strømmer inn etter meldingen om Jon Lilletuns bortgang.

Les også:
Stoltenberg har mistet en venn
Jagland: - Klokeste jeg har møtt
Erna: - Politisk humørspreder

Stortingsrepresentant og tidligere kirke- og utdanningsminister Jon Lilletun er død, 60 år gammel.

Han døde i sitt hjem natt til mandag med sin nærmeste familie rundt seg. Lilletun etterlater seg kone, to døtre og fire barnebarn.

Se bildene fra Lilletuns politiske liv nederst i saken

Fikk kreft
KrF-politikeren fikk en alvorlig kreftdiagnose for cirka halvannet år siden og var sykmeldt frem til Stortinget trådte sammen i fjor høst.

I høst tok han fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF.

Jon Lilletun

Født: 23. oktober 1945

Utdannelse etter videregående:

Kongshaug handelsskole 1962-63
Handelsstreng Vossestrand 1960-62

Yrkeskarriere:

Sjåfør og ekspeditør Bergen 1963-64
Handelsbestyrer Fjell 1966-67
Bestyrer agenturforretning Bergen 1968-69
Egen agenturforretning Kristiansand 1970-75
Klubbkonsulent Ungdomskontoret Kristiansand kommune 1975-77
Ungdomssekretær Vennesla kommune 1977-83
Kultursekretær 1983-87
Tiltakskonsulent 1987-89

Politiske verv:

Vararepresentant Stortinget 1981-85
Representant Stortinget 1989 - 2006
Kirke- utdannings- og forskningsminister 1997-2000

- Lett å bli glad i
- Jon var lett å bli glad i. Det store tomrommet han nå etterlater seg er en dyp og smertefull realitet for alle oss i partiet og i det politiske miljøet. Han vil bli dypt savnet av venner, kjente – og ukjente, sier partileder Dagfinn Høybråten i en kommentar.

- Det rommer en dyp og smertefull realitet når jeg sier at Jon etterlater seg et stort tomrom, både i partiet, i stortingsgruppa og i det politiske miljøet generelt, men selvsagt først og fremst hos sin kjære Anne Berit og den nærmeste familie. Selv var Jon glad i uttrykket «forfremmet til herligheten», som Frelsesarmeen bruker når noen går bort. Nå er han selv forfremmet. Det er med ærbødighet jeg lyser fred over det glade minnet om Jon, sier Høybråten.

Veggavisen: «Han var ekte, ærlig og romslig»

Trist Bondevik
- Med Jon Lilletuns bortgang har vi mistet et av Norges rauseste mennesker. Dette er først og fremst et stort savn for hans kjære familie. Men også for norsk samfunnsliv, for KrF og for meg personlig er det et stort tap. Han representerte det beste i KrF og formildet visjonen om et varmere samfunn på en ekte måte. Han var en omsorgspolitiker som alltid stod på de svakes side, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Jon Lilletun var en person som var lett å bli glad i og som ble lett glad i andre. Han var en verdifull politiker og en meget nær og god venn gjennom nesten førti år. Jon var en solid samarbeidspartner, støttespiler og rådgiver for meg både som nestleder i partiet, som statsråd i Sentrumsregjeringen og som parlamentarisk leder under Samarbeidsregjeringen, sier Bondevik.

- Jon Lilletun var engasjert, kunnskapsrik og veldig klok og raus. Han var gjennom hele sitt liv opptatt av å kjempe for de som ikke hadde det så bra, både her i Norge og ikke minst i andre land. Hans gode humør og glimt i øyet vil bli dypt savnet, sier Bondevik.

- Usedvanlig positiv
- Med Jon Lilletuns bortgang er et usedvanlig positivt, varmt og koselig menneske gått bort. Jeg vil huske han som en meget god kollega i Stortinget og presidentskapet, som alltid gjorde sitt beste for å finne gode løsninger på ulike problemer. Som debattant var han en friskus, som var åpenhjertig, klartalende og en stor utfordring for oss i konkurrerende partier, sier Carl I hagen.

Mine tanker går nå til familien som så alt for tidlig mistet sin Jon, sier han.

Også Fremskrittspartiets formann, Siv Jensen, er preget av dødsfallet:

- Det er med stor sorg jeg mottok budskapet om Jon Lilletuns bortgang. Norsk politikk har mistet en personlighet med varme og ekte engasjement, sier hun

- Som kollega på Stortinget kjente jeg Jon Lilletun som en humørspreder som strålte og som hadde særpreg. Glimtet i øyet var alltid på plass og det satte vi alle pris på, sier Jensen.

- Læremester
- Jon Lilletun var et godt menneske med stort og oppriktig engasjement. For meg personlig var han en fantastisk støtte og læremester da vi jobbet sammen som parlamentariske ledere, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

- Han var engasjert i så vel små saker som en dreven taktikker i det store politiske spillet. Lilletun var et menneske med stor omsorg for andre som også hadde evnen til å gi rom for andre, sier Skei Grande.

- Raus og inkluderende
Fylkesleder Torhild Bransdal i KrF Vest-Agder kjente Lilletun i over 20 år. Også hun trekker fram hans omtanke og omsorg for sine medmennesker.

- KrF lider stort ved bortfallet av Lilletun. Han synliggjorde partiet på en flott måte – var alltid inkluderende og hadde et øye for de svakeste. Jon Lilletun møtte aldri noen med en fordømmende finger, han var alltid raus og inkluderende, sier Bransdal til TV 2 Nettavisen.

Aktuell som leder
Lilletun var en av ringrevene i KrF. Han var kirke-, utdannings- og forskningsminister i den første Bondevik-regjeringen (1997-2000).

Lilletun var Kristelig Folkepartis nestleder i 12 år. Da Valgerd Svarstad Haugland ble kastet, var han svært aktuell til å bli leder i KrF, men han bestemte seg etter hvert for å ikke stille for å ha mer tid til familien.

De siste 16 årene har han sittet på Stortinget - siden 2001 som medlem i utenrikskomiteen og den utvidede utenrikskomité. I perioden 1993-1997 ledet han kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. I perioden 1997-2001 var han medlem av næringskomiteen.

Da han i februar 2005 fikk kreftdiagnosen, ble han permittert fra stillingen som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget. I fjor høst kom han tilbake til Stortinget, selv om han fremdeles gikk til medisinsk behandling.

Sønn av landpostbud
Jon Lilletun ble født 23. oktober 1945 i Vossestrand, Hordaland. Han var sønn av landpostbud og småbruker Lars Lilletun og Inger Humlebrekke, ifølge biografen om han på Stortingets hjemmesider.

Før tiden som stortingspolitiker, jobbet Lilletun blant annet som ekspeditør og sjåfør. 23 år gammel ble han valgt til formann i Bergen KrFU.

Her kan du sende en siste hilsen eller kondolanse til Lilletun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere