RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubler for barnehageløsning

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Det er dette vi har jobbet for, sier Private barnehagers landsforbund (PBL).

Regjeringen går inn for likeverdig behandling av barn i private og kommunale barnehager.

5 års plan
Regjeringen tar sikte på å oppnå likeverdig behandling gjennom en opptrappingsplan i løpet av en periode på inntil fem år.

Opptrappingen av tilskuddet vil sette ikke-kommunale barnehager i stand til å tilby likeverdige lønns- og arbeidsvilkår som i kommunale barnehager. Regjeringen vil følge opp opptrappingsplanen i statsbudsjettet for 2010.

En opptrappingsplan fra 2010 og over fem år kan kombineres med innlemming av barnehagetilskuddet i rammen til kommunene fra 2011 som planlagt.

Les mer om løsninge her (ekstern lenke)

- Strålende
- Dette er utrolig gode nyheter, sier informasjonssjef Jørn Tommy Schjelderup i Private barnehagers landsforbund (PBL) til Nettiavisen.

- Hele prinsippet med paragrafen er bevart, så dette er strålende nyheter, sier han fornøyd til Nettavisen.

Slik blir den nye forskiften:

§ 14 Kommunalt tilskudd til godkjente ikke-kommunale barnehager.

Kommunen skal yte tilskudd til ordinær drift av alle godkjente, ikke-kommunale barnehager i kommunen, forutsatt at barnehagen har søkt om godkjenning før barnehagesektoren er blitt rammefinansiert.

Kommunen kan yte tilskudd til barnehager som søker om godkjenning etter at barnehagesektoren er rammefinansiert.

Godkjente ikke-kommunale barnehager, jf. første og andre ledd, skal behandles likeverdig med kommunale barnehager i forhold til offentlig tilskudd. Kongen kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om hva som menes med likeverdig behandling.

Kommunen skal utbetale tilskudd til godkjente ikke-kommunale barnehager som skal motta tilskudd etter første eller annet ledd forskuddsvis hvert kvartal inntil kommunen fatter endelig vedtak om tilskudd.

Kommunens vedtak etter annet ledd kan påklages til fylkesmannen.

Regjeringen vil måtte utrede forslag til forskrift nærmere. Utformingen av forskriften må mellom annet ta hensyn til kommune.

Frp: - Mageplask
Frps 1. nestleder Per Sandberg er snar med å kommentere Solhjell:

- Dette er det største mageplasket og helomvendingen i denne regjeringens historie. Når Solhjell i dag sier han er glad, er dette bare tull. Han må være dypt skuffet. Det er jo Solhjell som fra begynnelsen av har stått på barrierene mot private barnehager. Nå er han presset til å gi etter, sier Per Sandberg.

Men Sandberg er ikke helt fornøyd:

- Jeg vil gjerne se hva som ligger i opptrappingsplanen fra regjeringen før jeg slår meg til ro. Er det noe jeg har lært, er det at jeg ikke stoler på Solhjell.

Streiket
Forrige tirsdag stengte 2100 private barnehager dørene klokken 12.

Aksjonen, som var i regi av Private barnehagers landsforbund (PBL), stengte i håp om å berge paragraf 14 - nemlig «likebehandling av barn i alle barnehager».

Loven og prinsippet om like tilskudd til barn i alle barnehager ble vedtatt av Ap, SV, Sp, Frp, H, V og KrF i 2003. Den rødgrønne flertallsregjeringen ville fjerne § 14, slik at kommunene skal overta ansvaret for barnehagene.

Kanvas ville ikke være med
Men ikke alle private barnehager ville være med i aksjonen. Kanvas var et unntak:

Kanvasvelger å ikke delta i denne aksjonen. Slik vi ser det er streik og stenging en sterk aksjonsform, og den rammer mottaker av tilbudet som midlertidig legges ned. I et slikt perspektiv synes vi det er et uaktuelt virkemiddel for Kanvas. Derfor har Kanvas-barnehagene ordinær drift denne dagen, heter det på deres hjemmesider.

- God tid
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell omtalte «streik i private barnehager» i sin blogg slik:

- Vi synes det er naturlig at kommunene har det helhetlige ansvaret for barnehagene, og overføringene skal skje i 2011, så vi har god til på oss, skriver Solhjell.

Om nøyaktig to uker skal Stortinget avgjør om regjeringens omstridte forslag til ny finansiering av private barnehager blir vedtatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere