RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anders Røeggen (Nettavisen)

Jubler over Aps oljevedtak

Sist oppdatert:
Bellona jubler over at en tredel på Ap-landsmøtet vil holde døra fortsatt stengt for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Partiledelsen i Ap må ta dagens avstemning om Lofoten og Vesterålen seriøst, mener Frederic Hauge, leder i Bellona.

Med 197 mot 102 stemmer vedtok Ap-landsmøtet at partiet skal ta stilling til leteboring i de omstridte områdene ved behandlingen av forvaltningsplanen neste år. Mindretallet vil bare åpne for å endre standpunkt dersom det gis nye, miljøfaglige råd som endrer situasjonen vesentlig.

– Det store mindretallet vitner om en økende Ap-motstand mot olje i Lofoten og Vesterålen. Dette motiverer til å jobbe systematisk videre med de allianser vi har i Ap. Dette kommer til å gå vår vei videre, men vi må jobbe hardt for det, sier Frederic Hauge.

Ap-nestleder Helga Pedersen poengterer at beslutningen i 2010 skal basere seg på føre-var-prinsippet og på ny kunnskap og hvorvidt utvinning kan skje på en forsvarlig måte for miljø- og fiskeriressurser. Her skal partiet også vurdere lokale ringvirkninger.

– Det er for tidlig å si ja, og det er for tidlig å si nei nå. Vi må først hente inn kunnskap og så kan vi konkludere, sa Pedersen og viste til at Ap har god tradisjon for å gå fram på en slik måte i vanskelige saker.

– Det er min soleklare mening at dette er en prosess som alle kan ha tillit til, sa Pedersen.

Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen argumenterte for mindretallets syn.

– Jeg er teknologioptimist og går ikke inn for noe varig vern. Vi vet allerede mye i dag, sa Miacelsen og viste til at oljevirksomhet kan få store konsekvenser for miljø- og fiskerinteresser utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Derfor bør vi vedta et kritisk kanskje, la Micaelsen til - og fikk altså støtte fra over en tredel av de 300 stemmeberettigete i landsmøtesalen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere