RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jussprofessor mener Jensen har gjort stor skade

Finansminister Siv Jensen avviser at SSB-sjef Christine B. Meyers avgang har sammenheng med omorganiseringen av SSBs innvandringsregnskap.
Finansminister Siv Jensen avviser at SSB-sjef Christine B. Meyers avgang har sammenheng med omorganiseringen av SSBs innvandringsregnskap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Jussprofessor Mads Andenæs mener finansminister Siv Jensens opptreden overfor Christine Meyer har skadet SSB, det politiske systemet og det norske samfunnet.

Christine Meyer gikk av som direktør for Statistisk sentralbyrå (SSB) natt til mandag. I forkant av dette hadde finansminister Siv Jensen (Frp) sagt at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer.

– Det spiller ingen rolle hva som var grunnlaget for den erklærte mistilliten. Dersom det nå etableres at SSB-direktøren må ha tillit fra finansministeren, er vi kommet på helt galt spor. Dette åpner for alle slags former for misbruk i fremtiden, sier Andenæs til Dagens Næringsliv.

Les også: Jensen om Meyer: – Jeg måtte trekke i nødbremsen

Jusprofessor Mads Andenæ.

Må vernes

Jussprofessoren, som blant annet har forsket på statlige institusjoners uavhengighet, mener finansministeren har påført SSBs skade.

– Ja, og det norske samfunnet og det politiske system. Uavhengig statistikk er ikke et umistelig gode, det må vernes om, sier han.

Til NRK sier han at det er utøvd upassende politisk press i denne saken.

Delte kritikere

Professor Geir Woxholth.

Men finansministeren får også støtte for sin håndtering av saken av Geir Woxholth, som er professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, skriver Klassekampen.

- Å stanse omorganiseringen i påvente av mer kunnskap er helt innenfor ordinær instruksjonsmyndighet. Meyer må ha skjønt at hun ikke kunne bli sittende og valgte å gå til offensivt motangrep, dels for å redde egen ære og dels for å sikre seg en god sluttpakke. Denne åpne forestillingen smaker veldig av taktikkeri, sier Woxholth til Klassekampen.

Tirsdag må Jensen forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om sin håndtering av SSB-saken. Spørsmålet er om statsråden blandet seg for tett inn i omorganiseringen i den uavhengige etaten.

Les også: Den neste SSB-sjefen bør ikke være eks-politiker

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere