*Nettavisen* Nyheter.

Justis-topp skylder på statistikk

Foto: Justisdepartementet

Statssekretær Trond Prytz i Justisdepartementet tviler på at politiet henlegger særlig mange tyverisaker dersom gjerningsmannen er kjent. TV 2 Nettavisen har gitt flere eksempler på det motsatte.

13.01.05 15:32

Onsdag fortalte TV 2 Nettavisen om innbruddstyven som ble pågrepet av politiet utenfor innbruddslokalet med en stjålet PC under armen, og torsdag sto en mann fra Oslo fram og fortalte at politiet hadde funnet igjen gjenstander som ble stjålet hos ham hjemme hos tyven.

I begge tilfellene ble sakene henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Jeg vil tro i de tilfeller politiet har hatt kjent gjerningsmann, så er det få saker som er blitt henlagt, sier statssekretær Trond Prytz.

De siste to dagene har TV 2 Nettavisen oppfordret leserne til å sende oss sine historier, og veldig mange av historiene som har kommet tilsier at virkeligheten ofte er en helt annen.

- Forstår du at folk blir kritiske til politiet når slike ting skjer?

- Folk forstår ikke

- Det er beklagelig at folk ikke får den servicen de forventer hos politiet. Samtidig er det ikke lett for folk å forstå hvilke muligheter politiet har, sier statssekretæren.


Han tror dersom en sak med kjent gjerningsmann likevel blir henlagt, dreier det seg om saker hvor gjerningsmannen allerede er tatt for alvorligere kriminalitet.

- Da vil ofte tyverisakene drukne, og da blir saken lagt bort, sier Prytz.

- Norge ærlig med tall
Som TV 2 Nettavisen skrev onsdag kommer Norge på fjerdeplass over landene i verden hvor det er flest tyverier per innbygger, ifølge fersk statistikk fra The Economist.

Dette er langt fra overraskende for Prytz.

- Våre tall viser også at Norge ligger veldig høyt når det gjelder antall tyverier per innbygger. Men det interessante her er hvordan dette regnes ut i Norge og andre land, for det er veldig forskjellig, sier Prytz.

Han påpeker at de i enkelte land ikke registrerer tyverier før gjerningsmannen er tatt.

- I Norge er det slik at folk må melde tyveriet til politiet for å få noe igjen på forsikringen, og dermed blir tallet veldig høyt. Mange mindre tyverier som knapt blir anmeldt i andre flere land, blir meldt inn, sier statssekretæren.

Har du opplevd tyveri?
TV 2 Nettavisen setter fokus på tyveribølgen.
Har du eller din bedrift anmeldt tyveri til politiet uten at noe har skjedd?
Send oss din historie!

Prytz mener Norge er veldig ærlig, og fører en grundig kriminalitetsstatistikk. Noe han mener det høye tallet bekrefter.

Kan ikke bruke ressurser
- Men oppklaringsprosenten for tyverisakene er veldig lav?

- Vi får en veldig lav oppklaringsprosent fordi det er så mange småsaker som blir anmeldt, og som vi ikke kan bruke store ressurser på å etterforske. Sporene i disse sakene er ofte veldig få, sier Prytz.

Han påpeker at oppklaringsprosenten for grove tyveri ligger betydelig høyere.

- Det er klart at grove tyveri har en helt annen prioritet hos politiet, sier Prytz.

Diskuter saken her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.