Gå til sidens hovedinnhold

Kalddusj for Ap

Arbeiderpartiet får årets laveste oppslutning på TV 2s kommunevalgbarometer en uke før valget.

En tilbakegang på 3,3 prosentpoeng på den ferske målingen som er tatt opp til og med søndag kveld, sender Arbeiderpartiet ned i 26,3 prosent.

Ikke fornøyd
Arbeiderpartiets sekretær Martin Kolberg er alt annet enn tilfreds med tallene i målingen som TNS Gallup har laget for TV 2.

- Det går ikke an å si at man kan være fornøyd med det, men man skal være forsiktig med å kommentere enkeltmålinger, sier Martin Kolberg til TV 2-nyhetene.

Se innslag på TV 2 Sumo.

Men 26,3 prosent er den laveste oppslutningen på Kommunevalgbarometeret Arbeiderpartiet har hatt i år. Bakgrunnstallene tyder på at velgerne forsvinner i flere retninger.

- Ja, de mister tidligere velgere til Frp, SV og hjemmesittergruppen, så det går i begge ender, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til TV 2.

Sammenlignet med målingen fra forrige uke står Arbeiderpartiet svakere i fylkene nord for Dovre og i hovedstadsområdet.

Opptur for SV
Regjeringspartner SV kan imidlertid koste på seg et smil i kveld. 11,5 (+ 1,2) er tangering av årsbeste på kommunevalgbarometeret for et parti som har slitt med flere lave målinger.

- Ap og SV skifter velgere med hverandre og det er ikke unaturlig, men SV ligger relativt høyt her i forhold til de senere målingene, sier valgforsker Narud.

Også Senterpartiet går frem på målingen fra forrige ukes svake 5,7 til 7,6 prosent.

Ingen skattenedtur
Siste del av målingen er tatt opp etter at skattesaken til Fremskrittspartiet har dominert mediebildet. Så langt er det imidlertid ingen velgerflukt på denne målingen.

Fremskrittspartiet får 21,5 prosent, som er en fremgang på 0,9 prosentpoeng fra målingen i forrige uke.

- Blir dette valgresultatet så skal i alle fall jeg drikke sjampanje på valgnatta, sier Frps generalsekretær Geir Almåsvold Mo til TV 2.

Høyre som gikk markant frem på målingen i forrige uke går tilbake med et prosentpoeng til 16,2 prosent.

Mest frem
Kristelig Folkeparti opplever størst fremgang fra forrige uke. 6,7 prosent er frem 2,0. Men forrige ukes måling var rekordsvak for KrF som bare en gang tidligere har ligget like lavt på kommunevalgbarometeret til TNS Gallup.

Venstre får en oppslutning på 5,1 prosent (-1,2). Rød Valgallianse får 2,0 (- 0,7) og andre partier og lister 3,3 (+ 0,5).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1012 personer i tidsrommet 26. august - 2. september.

Partibarometeret:
RV 2,0 - 0,7
SV 11,5 + 1,2
Ap 26,3 - 3,3
Sp 7,6 + 1,9
KrF 6,7 + 2,0
V 5,1 - 1,2
H 16,2 - 1,0
Frp 21,5 + 0,9
Andre 3,3 + 0,5

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene