*Nettavisen* Nyheter.

Kamp for arbeidsledighet

Stadig hører vi hvor viktig kampen mot arbeidsledigheten er. Hva med kampen for ledighet?

25.07.06 10:50

(NA24-KOMMENTAR): Kampen for arbeidsplasser kan brukes til å forsvare alt fra skattekutt til subsidier og støtteordninger. Alt for å bekjempe arbeidsledigheten.

I stedet burde man begynne å diskutere hva som skal gjøres for å bevare arbeidsledigheten, eller for så si det på en annen måte: Ha nok hender til å løse alle oppgavene vi ønsker å løse.

Ved utgangen av juni var 2,6 prosent av arbeidsstyrken helt ledig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Man vil aldri få en arbeidsledighet på null fordi noen alltid vil være mellom jobber. Uten å diskutere desimaler, er det klart at vi nå er svært nær en nivå som må kalles full sysselsetting.

I Norge er vi på raskt vei mot et punkt hvor arbeidsledighet som sådan ikke er hovedproblemet, men tvert om mangel på arbeidskraft.

Både politiske ambisjoner og demografisk utvikling trekker i retning av økt behov for arbeidskraft innen sosialsektoren fremover.

Flere muligheter
Hvor skal denne arbeidskraften komme fra? Det finnes flere muligheter, men alle har negative sider, som få politikere ser ut til å være villige til å godta.

For det første kunne man effektivisere andre deler av offentlig sektor. Men ledere i offentlig sektor har lite igjen for å ta ut denne typen kostnadskutt. Langt bedre da å finne nye oppgaver til de ansatte. Dermed unngår man konflikter med ansatte og lavere status i det offentlige hierarkiet. Politikerne kunne tvunget frem denne typen bemanningskutt, men det er vel få som tror Jens Stoltenberg går i klinsj med LO for å oppnå det. Effektivisering av offentlig sektor var noe Stoltenberg snakket om på 1990-tallet, ikke i dag.

For det andre kan man overføre arbeidskraft fra privat sektor. Men heller ikke det er enkelt. For det første gjør velstandsutviklingen at det også er økende etterspørsel etter private tjenester – alt fra servitører til frisører og pensjonsrådgivere. Et høyt lønnsnivå i Norge har ført til lavere sysselsetting i industrien, og det er nok en trend som vil fortsette. Men heller ikke det er problemfritt: For det første vil mange mene det er problematisk hvis vår eksportnæring nesten bare skulle dreie seg om olje og gass. For det andre ser ikke politikerne ut til å være særlig innstilt på nedbemanning her heller, enten det nå er Union i Skien, flyverksted på Sola eller aluminiumsfabrikk i Årdal.

For det tredje kan man åpne for økende arbeidsinnvandring. Men heller ikke det er enkelt for politikerne, som ikke kan la være å tenke på at Fremskrittspartiet kniver om å være Norges største parti, i stor grad basert på en restriktig innvandringspolitikk. Og hvis en slik politikk skal ha noe for seg, må den rettes inn mot at vi åpner for arbeidskraft som faktisk kan bidra i et avansert samfunn som Norge. Det vil sjelden være de menneskene som har størst humanitært behov for å hjelp. Dessuten er innvandringsskepsisen stor i fagbevegelsen. Riktignok kamuflerer man dette ved å si at man kjemper mot sosial dumping, men realiteten er at man vil frata innvandringsarbeidskraft dens viktigste fortrinn: Viljen til å jobbe for en lavere lønn.

For det fjerde kan man stimulere til at flere jobber og at de som allerede er i arbeid jobber mer. Det kan gjøres for eksempel ved å kutte trygdegoder og skatt på arbeid. Dermed vil man både med pisk og gulrot gjøre det mer fristende å jobbe. Men den som tror at dagens regjering vil ta slike grep må ha fulgt usedvanlig dårlig med i den politiske debatten.

Og løsningen blir ...
Faktum er at vi er på full fart mot en situasjon med knapphet på arbeidskraft i Norge. Hvis ikke politikerne er villige til å godta noen av grepene som kan bedre tilgangen på arbeidskraft, vil man måtte fire på løftene om bedring av velferdstilbud. Eller sette i gang en lønnsvekst som gjør at valget blir tatt av seg selv:

Da blir det konkurranseutsatt næringsliv som taper.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.